12 de nov. 2018

ELS ÚLTIMS DIES DE LA BATALLA DE L'EBRE


Dissabte passat, 10 de novembre, es va poder gaudir d'una excel·lent xerrada a càrrec de Jaume Blanch Amorós. Bon coneixedor dels espais de la Batalla de l'Ebre i del relat detallat dels fets i els seus personatges principals, va parlar dels últims dies d'aquest episodi bèl·lic, caracteritzats per l'imparable avenç de les tropes franquistes i les maniobres de replegament de l'exèrcit republicà.

Sota el títol "Replegament. El final de la Batalla de l'Ebre", primer va exposar tot un seguit de tàctiques militars que van ser utilitzades pels contendents durant la batalla. Tot seguit, passà a descriure amb el suport gràfic de mapes, com l'exèrcit revoltat anava guanyant posicions i, tanmateix, com les diferents unitats de l'exèrcit de la República va anar efectuant el seu replegament, culminat amb el pas dels últims contingents pel pont de ferro de Flix, seguit per la seua voladura, tot plegat la matinada del 16 de novembre de 1938, fets que marquen el final de la Batalla de l'Ebre.

Bona xerrada per conèixer amb detall aquests esdeveniments i un bon preludi de la caminada que va tindre lloc a l'endemà en un dels escenaris del replegament, com fou l'antic camí de la Fatarella a Flix.