23 de set. 2017

LA TOPONÍMIA FRANQUISTA A LA RIBERA D'EBRE


El passat 19 de setembre tingué lloc la primera de les xerrades incloses al X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre: "La toponímia franquista a la Ribera d'Ebre (1950), que fou impartida per Jaume Aresté Bagés, llicenciat en Filosofia i Lletres, premi extraordinari de Llicenciatura per la UB i catedràtic de Geografia i Història d'Ensenyament Secundari.

Jaume Aresté, després d'una introducció sobre la dictadura franquista, va exposar la llista de carrers i altres espais públics amb noms vinculats a aquell règim, fossin els dedicats a personatges de projecció estatal (Franco, José Antonio Primo de Rivera, Calvo Sotelo, Sanjurjo, Mola, etc.) o provincial i local, dates d'efemèrides del franquisme (18 de juliol; 4 d'abril en el cas de Flix), o fins i tot, l'ús de personatges rellevants de la història d'Espanya, vinculats especialment a l'època del descobriment i conquesta d'Amèrica (Colón, Pizarro, Cortés...). El conferenciant va mostrar com molts d'aquests topònims eren gairebé comuns a totes les poblacions, especialment els de noms de projecció estatal, i també els casos de noms locals també vinculats al règim franquista. Així mateix, féu referència als canvis que hi ha hagut en el nomenclàtor local, des de la Segona República, passant pel franquisme i fins al canvi democràtic.

Finalment, Jaume Aresté sotmeté a un "examen" a tots els presents, mostrant un seguit de fotografies de personatges i si els reconeixien, els noms dels quals van formar part del nomenclàtor dels nostres carrers.