25 de set. 2017

FORTIFICACIONS EN ÈPOCA MODERNA: EL CAS DE TORTOSADissabte i diumenge passats hi hagué dos activitats més dins l'eix temàtic "Flix al segle XVII: de la Guerra dels Segadors a la Guerra de Successió" de les IX Jornades de Patrimoni Històric: la xerrada "Fortificacions en època moderna a les Terres de l'Ebre. Nous avanços en l'arquitectura militar", i la visita guiada a les fortificacions de la ciutat de Tortosa, totes dos protagonitzades per Joan Martínez Tomàs, arqueòleg dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre.

El dia 23 de setembre, tingué lloc la xerrada a Ca Don Ventura. Joan Martínez exposà com l'aparició de les armes de foc i especialment l'artilleria, van suposar una revolució en la poliorcètica, tant pel que fa a la resistència contra aquest nou armament com per a la pròpia defensa. Els castells i les muralles medievals no eren prou sòlides per resistir els embats de la nova artilleria, amb la qual cosa va caldre o bé el seu reforçament o la seua total modificació i el desenvolupament de nous elements constructius per a la defensa. Les construccions militars de les Terres de l'Ebre no foren alienes a aquesta evolució dels sistemes defensius. Joan Martínez féu una ràpida repassada als canvis que experimentaren les fortificacions de diverses poblacions ebrenques, entre elles Flix, per passar a centrar-se amb més detall en la ciutat de Tortosa.

L'endemà diumenge 24 de setembre es féu la visita guiada, conduïda pel mateix Joan Martínez. In situ es van poder comprovar per un costat com part de les construccions medievals es van adaptar a  i reforçar per a les noves necessitats defensives, i com per un altre es construïren elements innovadors. A Tortosa es conserven gran part de les fortificacions bastides tant a l'època medieval com entre els segles XVII i XVIII. Durant la visita, es van poder veure principalment les construccions de les avançades de Sant Joan, el Castell de la Suda, i les restes de muralla del segle XIV de la plaça de Mossèn Sol. L'estada a Tortosa es completà amb la visita de l'exposició "Deltebre I. Naufragi a la mar de l'Ebre", ubicada a la seu dels Serveis Territorials de Cultura, on es poden contemplar restes del carregament d'un vaixell de guerra anglès que va naufragar a la zona propera al Delta el 1813.