21 d’abr. 2020

Presentació de Lo pedrís 5 "Flix en blanc i negre, una mirada al passat - Arxiu Mestres Carranza" per Sant Jordi a Ràdio Flix




Enguany la Diada de Sant Jordi serà un dia especial, el confinament obligat pel maleït coronavirus ha fet replantejar tots els projectes. D'aquí que la presentació del nou volum de la col·lecció lo Pedrís. "Flix en blanc i negre, una mirada al passat - Arxiu Mestres Carranza", no es realitzi a ca Don Ventura com estava previst si no a Radio Flix a partir de les 11 del matí, amb connexions telefòniques a les llars dels autors Pau Guiu Rofes i Luís Olivas del Pozo, així com el president de la Cana, Jaume Masip, i el responsable de publicacions, Pere Muñoz.

"Flix en blanc i negre, una mirada al passat - Arxiu Mestres Carranza" és una mostra representativa de l'ingent arxiu visual Mestres - Carranza., una selecció d'unes quantes desenes d'imatges digitalitzades que intentes reproduir les constants vitals d'un poble. 

La idea inicial sorgí de l'excel·lent treball de recerca de batxillerat titulat "Flix en blanc i negre" de Pau Guiu Rofes, dirigit pel recordat professor d'arts plàstiques de l'Institut de Flix Angel Fernández (m. 2018). Treball al que s'ha afegit un fotògraf professional, Luís Olivas del Pozo, un flixanco nascut a Madrid, que ha digitalitzat i treballat les fotografies del fons Mestres - Carranza, essent el responsable de l'exposició de les darreres Jornades del Patrimoni, segurament la que ha tingut més bona acollida de totes les realitzades.

L'excel·lent tàndem responsable d'aquest llibre ha tingut la col·laboració puntual de membres de la Cana. Després de la presentació del president de l'entitat, Jaume Masip, ens introdueix al treball el responsable de l'Arxiu Municipal, Josep Antoni Collazos, seguit d'una breu història de la fotografia a càrrec de Luís Olivas, que serveix per entrar a l'estudi dels milers de negatius del fons de l'Arxiu Mestres - Carranza, amb suports dels diferents formats, des de les plaques de vidre del finals del s. XIX fins els negatius en suport flexible, passos previs al procés de digitalització mitjançant escaner d'alta resolució, els retocs digitals per tal d'eliminar defectes... havent-se escanejat fins el moment de la publicació del llibre més de 6.700 negatius en blanc i negre d'un fons aproximats de 14.000.

A continuació entrem en la biografia dels protagonistes del fons fotogràfic, des del pioner Emilio Carranza Solà ( 1881-1955) fins Isabel Mestres Margalef (1937), àvia de Pau Guiu, tot passant per Domingo Mestres Carranza ( 1907 - 1968) i Joan Luís Mestres Margalef (1940-1969). 

A continuació i en set apartats trobem una selecció de les imatges més representatives presentades atenent el "Paisatge urbà", "Llocs significatius", "Indústria i grans construccions", "Festes i tradicions", "Escenes del poble", "Esdeveniments socials"i "Retrats fotogràfics". Amb un apartat clau per conèixer en clau personal i especial el fons i el treball amb una entrevista de Pau Guiu a la seua avia Isabel Mestres Margalef, la seua afició a la fotografia, els inicis, els encàrrecs, el fet de ser dona, la vida familiar i el treball fotogràfic, tot carregat d'anècdotes i experiències viscudes.

Editat per l'Associació Cultural la Cana, "Flix en blanc i negre, una mirada al passat - Arxiu Mestres Carranza" de Pau Guiu Rofes i Luís Olivas del Pozo, és el volum 5 de la col·lecció Lo Pedrís, ha tingut el suport de l'Ajuntament de Flix , la Diputació i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. Amb 160 pàgines. Entre les col·laboracions cal destacar: Jaume Aresté, autor de l'arbre genealògic de la família Mestres-Carranza, Montserrat Estela en la traducció de textos, Jaume Masip i Pere Muñoz al costat de Luís Olivas en la redacció dels peus de fotografia, també Pere Muñoz com a responsable d'alguns dels textos introductoris i Maria Pena Costa en el retoc digital de les fotografies. El disseny, correcció i composició ha anat a càrrec de Caduf, i la impressió ha estat realitzada per Optim.gr.

A partir d'avui el podeu comprar a la "Llibreria Mestres".