15 d’oct. 2017

TIVISSA, HISTÒRIA I PATRIMONITivissa ha estat la segona població protagonista de l'eix temàtic "Coneguem els nostres veïns" dins les IX Jornades de Patrimoni històric. Una xerrada sobre història i patrimoni i la visita al nucli antic de la població han estat les dos activitats que s'han dut a terme al voltant d'aquest municipi riberenc que si bé en distància és un dels més allunyats de Flix, en contrast van haver-hi lligams molt més estrets en determinats períodes històrics.

La xerrada, "Tivissa, muntanyes d'història", fou impartida divendres passat 13 d'octubre per Joaquim Roset Piñol, enginyer geòleg i professor de Geotècnica a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV. Roset va donar unes pinzellades sobre la història i el patrimoni tivissans, a través de tots els vestigis que s'han pogut trobar al seu terme, des de temps prehistòrics fins a l'actualitat, amb especial èmfasi a les coves amb pintures, al jaciment de Castellet de Banyoles,  a les troballes d'època romana i al nucli antic, on es pot diferenciar la part desenvolupada durant el període islàmic i la que va créixer després de la conquesta cristiana.També tingué unes paraules per al lloc de Llaberia, que segons Joaquim Roset, es conserva pràcticament com era a l'època medieval. Finalment, també parlà Roset sobre el paisatge i les especials característiques del medi natural que ha singularitzat molts aspectes de la població de Tivissa.

Avui diumenge 15 d'octubre s'ha efectuat la visita guiada a Tivissa, que ha anat a càrrec d'Agustí Jardí Vintró, arquitecte i estudiós de la història i el patrimoni de la població. La visita s'ha iniciat a la plaça de la Baranova, punt des del qual es pot observar un dels trets que ha condicionat la història tivissana, com a cruïlla i contacte amb diversos territoris. De Tivissa partia el camí que passant pel coll de Fatxes es transportava per terra mercaderies fins a la costa al lloc de Miramar, en especial blat (i que fou també utilitzat per les autoritats barcelonines després de la compra de la baronia de Flix). Després la visita ha començat per la part del nucli antic construït durant el domini islàmic -caracteritzat per carrers estrets i molts d'ells sense sortida-, per passar seguidament als construïts ja amb els cristians. Durant la visita s'han pogut veure les façanes d'antigues cases-palau, algunes de les restes de l'antiga muralla tivissana, els antics portals, i també copsar un aspecte que Agustí Jardí ha destacat: el fet que durant segles Tivissa restés emmurallada, va impedir la seua expansió urbanística horitzontal, i que el seu creixement fos vertical, abundant les cases elevades amb diverses plantes. La part final de la visita s'ha centrat en l'església parroquial de Sant Jaume, amb aquest tret tant característic d'una església dins d'una altra: exteriorment, en la seua majoria veiem un construcció d'estil renaixentista amb alguns elements barrocs, però a l'interior ens trobem amb un temple gòtic. De fet, l'antiga església gòtica, com ens ha mostrat Agustí Jardí, resta envoltada per l'exterior renaixentista, un aspecte que es pot comprovar en accedir a la sagristia. Al marge, hi ha adossada la capella del Roser, totalment d'estil barroc.

Amb aquestes activitats dedicades a Tivissa es tancava al programa de les IX Jornades de Patrimoni Històric i el X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, que s'ha desenvolupat entre el passat mes de setembre i aquest mes d'octubre.