13 d’oct. 2019

INAUGURADES LES XI JORNADES DE PATRIMONI HISTÒRIC I L'EXPOSICIÓ "ARXIU MESTRES-CARRANZA. UNA MIRADA AL PASSAT"


Dijous 10 d’octubre es va fer a Ca Don Ventura l’acte d’inauguració de les XI Jornades de Patrimoni i de l’exposició “Arxiu Mestres-Carranza. Una mirada al passat”, organitzades per l’Associació La Cana amb el suport de l’Ajuntament de Flix, i que comptà amb l’assistència d’un centenar de persones.

L’acte l’obrí el president de l’Associació La Cana, Jaume Masip, qui exposà totes les activitats que s’han programat per a les jornades i que es duran a terme fins al dia 3 de novembre, entre xerrades, sortides i molt especialment l’exposició que també s’inaugurava en aquella mateixa sala. Jaume Masip va manifestar el seu agraïment a la col·laboració de totes les persones que han participat en l’organització de les jornades i de l’exposició. A continuació van intervindre el batlle de Flix, Francesc Barbero, i seguidament el director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, felicitant tots dos l’Associació La Cana per la feina realitzada en preparar aquestes XI Jornades de Patrimoni Històric. L’últim parlament el protagonitzà Luis Olivas, membre de la junta directiva de La Cana i coordinador de l’exposició, qui explicà els detalls de la mostra fotogràfica i les persones que van col·laborar en la seua realització.

A continuació es projectà un audiovisual produït per l’Associació La Cana i realitzat per Maria Pena, graduada en Comunicació Audiovisual, amb una entrevista a Isabel Mestres Margalef, narrant la història dels seus antecessors en la tasca de la fotografia i diversos aspectes i anècdotes de la professió, tot combinat amb imatges de fotografies i fragments de filmacions procedents de l’Arxiu Mestres-Carranza. Aquest interessant audiovisual es projectarà tots els dies a les hores d’obertura de l’exposició.

“Arxiu Mestres-Carranza. Una mirada al passat”

L’exposició inaugurada ahir compta amb diversos elements. Per un costat, 21 plafons, on a la majoria -18- hi ha reproduïdes fotografies procedents de l’Arxiu Mestres-Carranza, i distribuïdes en diversos àmbits temàtics (“Vistes generals”, “Paisatge urbà”, “Llocs significatius”, “Indústria i grans construccions”, “Festes i tradicions”, “Esdeveniments socials” i “Escenes del poble”. Després, hi ha un plafó dedicat a biografies dels fotògrafs professionals autors de les imatges del fons fotogràfic (Emilio Carranza Solà, Domingo Mestres Carranza, Joan Lluís Mestres Margalef i Isabel Mestres Margalef); un comentant les tasques que està duent a terme La Cana en relació al fons (reproducció i restauració digitals); i un al procés de revelació d’imatges. En relació a aquest últim plafó, s’ha reproduït en una part de la sala d’exposició precisament un laboratori de revelat d’imatges, on s’exhibeix, entre altres, una ampliadora patentada per Emilio Carranza. I és que una altra de les parts importants de l’exposició és la mostra de material relacionat amb la fotografia, des de diversos tipus de càmeres fotogràfiques i peces accessòries, fins estoigs de negatius, plaques de vidre, originals de fotografies en paper, etc. Al marge, també s’exhibeixen reproduccions en gran format de fotografies del fons.
L’exposició romandrà oberta al públic fins l’última setmana d’aquest mes d’octubre, en horari de 18.30 a 20.30 h els dies laborables i 12.00 a 14.00 h, diumenges i festius.