26 d’oct. 2015

Dins de les VII Jornades de Patrimoni Històric, aquest cap de setmana passat tingué un protagonisme especial l'anomenada pedra de Flix, nom genèric amb el que es va conèixer un tipus de pedra molt utilitzat en construccions arquitectòniques, procedent tant de pedreres de la nostra població com de municipis del voltant (Ascó, Vinebre), l'ús de la qual està datat des d'època romana. Això es va poder conèixer a través de la conferència impartida per l'historiador Joan-Hilari Muñoz Sebastià dissabte passat, 24 d'octubre, centrada en l'ús de la pedra de Flix en diverses construccions de la capital ebrenca, algunes tan emblemàtiques com la Catedral o el Palau de la Diputació del General, entre moltes altres.




L'endemà de la conferència, diumenge 25 d'octubre, es féu una visita a Tortosa, conduïda pel mateix Joan-Hilari Muñoz, on es van poder contemplar la majoria de totes aquestes edificacions on en una bona part o en les parts nobles s'hava utilitzat pedra de Flix. A l'arribada al Museu de Tortosa, el grup de la visita fou rebut per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora de Cultura, Dolors Queralt. L'alcalde tortosí en el seu parlament anuncià la disposició a col·laborar amb l'Ajuntament de Flix i l'Associació La Cana en divulgar i donar a conèixer la recerca al voltant de la pedra de Flix i la seua utilització a Tortosa, fruit del treball realitzat per l'historiador Joan-Hilari Muñoz, col·laboració que es materialitzaria tant en l'intercanvi d'informació com en el possible suport a una publicació sobre aquest tema. Ferran Bel, tanmateix, va obsequiar a l'Associació La Cana, representada pel seu president, Jaume Masip, amb un llibre sobre la ciutat de Tortosa. Durant aquest acte institucional també hi intervingueren el mateix Jaume Masip, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Flix, Francesc Barbero -que participava en la visita- i l'exalcalde de Flix i exregidor de Tortosa, Antoni Sabaté, qui havia col·laborat en l'organització de la xerrada i de la visita sobre la pedra de Flix.

Després d'una breu estada al Museu de Tortosa, es visità la Catedral, un dels edificis tortosins en la construcció del qual gairebé en la seua totalitat s'utlitzà pedra de Flix. La jornada finalitzà a l'EMD de Jesús, on després de la visita al convent franciscà, els participants van dinar en un restaurant del mateix indret.