25 de nov. 2014

Flix acull la 2a. recreació històrica de la Batalla de l'Ebre


Aquest passat dissabte, 22 de novembre, tingué lloc a Flix la 2a. recreació històrica del final de la Batalla de l'Ebre, efectuada a la zona del Riu de Baix. Al migdia, es van poder reviure els últims instants d'aquest episodi de la Guerra Civil, quan els contingents de les tropes de la Segona República en retirada, acompanyats de civils, creuen l'Ebre per la nostra població, mentre es produeixen els últims combats entre els qui es queden per cobrir aquesta maniobra i els contingents de l'exèrcit franquista.

Comandaments i soldats del XV Cos d'Exèrcit de la República -amb el tinent coronel Tagüeña al capdavant-, milicians i milicianes, Mossos d'Esquadra militaritzats, regulars, requetés, soldats italians del CTV, infermeres, ferits, civils en fugida, armament de l'època, vehicles antics, etc., es van poder observar al llarg de l'hora que aproximadament va durar la recreació, acompanyada de l'ambientació de trets de fuselleria i artilleria, i el moment culminant en què se simulà la voladura del pont de ferro que hi va haver a Flix construït pels republicants. Intensa també fou l'escenificació dels combats entre tropes dels dos bàndols, amb el conseqüent intercanvi de trets, les víctimes i la captura de presoners. En definitiva, la tensió i l'emoció foren unes sensacions compartides pel públic que va assistir a la representació d'uns fets que van passar va 76 anys.

Prèviament a la recreació, a mig matí, començà al passeig de l'Ebre la fira de col·leccionisme militar, on es podia contemplar tot tipus de material bèl·lic, des de fusells, baionetes, munició de fuselleria i artilleria, fins a uniformes i altre material auxiliar. També hi havia parades de productes de la terra i d'empreses de turisme de memória històrica. A més, hi hagué una mostra de cotxes antics, on es van poder veure des de models dels anys 20 i 30 fins a models molt més propers, com el mític Seat 600.
Per la seua banda els recreadors pertanyents als tres col·lectius flixancos que van participar en la representació -Flexus Teatre, Club Nàutic Flix i alumnes de l'Institut- van efectuar una desfilada pels carrers de la població.

En finalitzar la recreació, hi hagué un acte en homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil. Es comptà amb la presència de Joan Molet, familar de Josep Miret Musté, conseller de la Generalitat de Catalunya, el 1937; Enric Garriga, president d'Amical Mauthausen; Gregorio Simón, nebot del major de l'exèrcit republicà Pedro Mateo Merino i auxiliar del tinent coronel Manuel Tagüeña; Jaume Masip, president de l'Associació La Cana; Àlex Sambró, president de l'Associació Lo Riu; i Marc Mur, alcalde de Flix. L'acte es va cloure amb una ofrena floral, que comptà amb la participació de familiars de víctimes de la Guerra Civil.