6 de set. 2012

Inaugurades les IV Jornades de Patrimoni Històric


Dilluns passat, 3 de setembre, al vespre  van començar les IV Jornades de Patrimoni Històric. L'acte inaugural, a Ca Don Ventura, fou iniciat pels dos representants de les entitats organitzadores, Jaume Masip Llop, com a president de l'Associació La Cana, i Àngels Pérez Tarragó, com a presidenta del CERE. Tots dos van fer un repàs i una exposició de tots els actes programats (que inclouen les xerrades el V Curs Coneguem la Ribera d'Ebre), i al mateix temps van agrair el suport rebut d'altres entitats i institucions col·laboradores.


Enmig d'aquest acte, es féu un emotiu homenatge a Francesc Enseñat i Prió, a qui se li lliurà un diploma com a Soci d'Honor de l'Associació La Cana, en reconeixement a la seua continuada trajectòria envers la defensa del patrimoni històric i arqueològic de Flix, trajectòria exemplar que justifica aquesta distinció. Francesc Enseñat, qui comptava amb l'acompanyament dels seus familiars durant l'acte, va expressar el seu agraïment per aquest reconeixement rebut, manifestant la seua voluntat de continuar col·laborant.


Seguiament s'iniciaren els actes pròpiament de les IV Jornades de Patrimoni Històric, amb la inauguració de l'exposició Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya, que anà a càrrec de Pere Muñoz Hernández, historiador i professor de l'Institut de Flix, prou conegut per tots nosaltres. Pere Muñoz féu una complerta descripció del contingut de l'exposició, dels diversos apartats temàtics que la integren i dels diversos elements què hi podem trobar, des de tots els panells explicatius, fins als tres bucks amb elements multimèdia, que fan que comptem amb una mostra interactiva. L'exposició cobreix la persecució de les bruixes des dels seus orígens a l'Edat Mitjana, fins al segle XVII, fent esment com aquest trist episodi de la nostra història es va desenvolupar a Europa, als regnes peninsulars i finalment a Catalunya. L'exposició ha estat organitzada i cedida pel Museu d'Història de Catalunya i romandrà a Flix fins al dia 28 de setembre. Es podrà visitar de dilluns a dissabte, de 19:00 a 21:00 h., i diumenges i festius, de 12:00 a 14:00 h.


Tancà l'acte inaugural l'alcalde de Flix, Marc Mur Bagés, que felicità els organitzadors de les IV Jornades de Patrimoni Històric pel nodrit programa d'actes elaborat, indicant que aquest fet demostra que la nostra població és el centre de la cultura de la comarca, i tot ressaltant que la col·laboració que l'Ajuntament de Flix manté amb l'Associació La Cana i el CERE a través de sengles convenis, és un model a seguir que propicia el desenvolupament de l'activitat cultural.

Al final de l'acte els assistents van poder efectuar la visita a l'exposició, al mateix temps que se'ls convidava a degustar una copa de cava.