16 de gen. 2012

Assemblea general.

Benvolgut soci / sòcia

Iniciem una nova i il·lusionant etapa a La Cana.

En la darrera reunió de la junta de l’associació, davant la renúncia del president de la entitat, es va decidir proposar-me a mi i que passés a exercir aquest càrrec, de manera provisional, fins la realització de la propera assemblea general.

És per a això que  et convoquem a l’assemblea general de socis que tindrà lloc el proper dia 21 de gener a les 20 h. a Ca Don Ventura amb el següent ordre del dia:

1.- Ratificació del nou president.
2.- Estat de comptes de la entitat.
3.- Informe actuacions 2011.
4.- Propostes per a l’any 2012.

Informar-vos també que des del passat mes de novembre l’associació va publicar un bloc (adreça) i que tenim una nova adreça electrònica associaciolacana@gmail.com.

L’entitat aquests darrers anys.
L’associació va nàixer l’any 2001, ja feia temps que un grup de convilatans expressàvem públicament la nostra preocupació perquè el ric patrimoni històric de la nostra vila estava oblidat i, en alguns casos, en risc de desaparèixer. Aquell any vàrem participar en un fira, MostraFlix, que anys després es va deixar de fer.  Però el fet determinant va ser la obertura del nou carrer Avda de la Llum a la vora del Moli d’Oriol, una instal·lació molt ben conservada de producció d’oli, que ja funcionava al s XVII o fins hi tot abans. Les obres destruïen una part del molí i convertien la resta en un pàrking. Ens en vàrem sortir prou bé i això ens va animar a tirar endavant.

A l’associació hem tingut tres etapes:
.- Els inicis, on vàrem aconseguir que el consistori i la gent de Flix comencessin a prendre consciència de la importància del nostre patrimoni.
.- Els darrers vuit anys en que l’associació ha esta una mica en segon pla perquè s’ha treballat molt des de l’ajuntament de Flix i s’han posat en valor alguns elements molt importants, com el refugi i el castell; les excavacions als poblats ibèrics (sobre tot al de Sebes), la finalització de les excavacions i la redacció del Projecte Executiu de Museïtzació del Molí d’Oriol i les visites guiades com a més importants.
.- La que hem iniciat  els darrers mesos amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’ajuntament i la Cana, dotat econòmicament, pel qual l’ajuntament encarrega a l’associació la gestió del patrimoni històric de la vila.

Hi ha molts projectes de futur, que podríem dividir en dos parts: els grans i els petits.
Pel que fa als primers, l’actuant principal és l’ajuntament i els principals són la segona fase de la restauració del Castell Nou, la obertura al públic del molí d’Oriol i la continuació de les excavacions arqueològiques als poblats ibèrics. I pel que fa als segons l’actuant principal som nosaltres i els principals són la difusió (edició de tríptics, exposicions, jornades de patrimoni, etc.) conscienciació de que el patrimoni històric, amb el patrimoni natural i el riu, són una part important de la diversificació econòmica que necessita el municipi en relació al turisme i fer petites actuacions com la recuperació de la sitja del castell vell o la excavació i adequació d’una de les torres de defensa del riu de baix (que està plena de sediment) per a, sobre tot, intentar datar-la.

Els darrers mesos hem augmentat el número de socis a 114, esperem que, en aquesta nova etapa puguem ser molts més, t’esperem el dia 21, la teva assistència a l’assemblea és important.

Salut
Jaume Masip Llop
President en funcions.