Per tercer any consecutiu a Flix s'ha pogut gaudir aquest passat diumenge 27 de novembre de la recreació del final de la Batalla de l'Ebre, en aquest 2016 en què es compleixen 78 anys dels fets rememorats. Tot i el mal temps que imperà al llarg del matí i fins a primera hora de la tarda, es va dur a terme l'activitat, malgrat que es va haver de renunciar a alguns elements, com els parapets, el museu vivent i la presència d'avions i tanmateix es va retardar l'inici de la recreació. La novetat d'aquesta edició ha estat la participació d'un vehicle blindat.
La trama de la recreació ha seguit el mateix fil argumental: reunió prèvia dels caps militars, amb el tinent coronel Tagüeña al capdavant, donant l'ordre de replegament definitiva, retirada de civils i militars creuant el riu, voladura del pont de ferro i combats finals. L'acte va finalitzar amb el llançament al riu d'una corona de llorer en memòria dels qui van morir en la Batalla de l'Ebre i a favor de la pau; en l'acte hi van participar les autoritats locals, acompanyats pels comandaments dels grups de recreadors.
Des de l'Associació La Cana volem manifestar el nostre agraïment envers tots els grups i col·lectius participants en la recreació: Grupo de Recreación Primera Línea, Grupo de Recreació Belchite, Grup Casas Salas, Grupo de Recreación Memoria de España, Alan Warren, Anti Tank Artillery, Agrupació Gemma, Grup Tortugat, Associació Escarritxaulls, grup de recreació dels Mossos d'Esquadra i els grups locals Flexus Teatre i Club Nàutic Flix. Menció especial grup Voluntarios de Fayòn que ha participat en l'organització i direcció de la recreació, col·laborant amb els altres organitzadors, l'Ajuntament de Flix i l'Associació La Cana.
Els actes al voltant de la recreació, però, es van iniciar el dia abans. Al matí de dissabte 26 de novembre es va dur a terme la 4a caminada pels espais de la Batalla de l'Ebre. També la pluja va fer acte de presència, però no impedí el seu desenvolupament, comptant amb la participació d'una vintena de persones.Sota les explicacions de Jaume Blanch, membre del col·lectiu Senders de Flix i expert en la Batalla de l'Ebre, es van poder conèixer sobre el terreny els últims espais de replegament de l'exèrcit republicà i les restes d'alguns equipaments i construccions bèl·liques com trinxeres i parapets. A la tarda es projectà al cinema de La Unió Social L'Ebre, del bressol a la batalla, pel·lícula dirigida per Román Parrado i primera que tracta íntegrament la Batalla de l'Ebre, amb la particularitat de comptar com a escenaris de rodatge diversos indrets del nostre territori i amb la participació també com a extres de persones dels nostres pobles. Val a dir que l'Associació La Cana fou una de les entitats col·laboradores.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada