7 de nov. 2011

Antiga casa Oriol, més patrimoni desaparegut.

El company Josep A. Martínez Tarragó em va passar, no fa gaires dies unes fotos espectaculars, és un crack remenant per internet. Aquestes fotos (la 1a i la 3a) m'han fet decidir a fer aquesta entrada, les altres segurament molts ja les havíeu vist.
Aquest edifici era on ara hi ha Ca Don Ventura, a la vora de l'actual ajuntament i es va enderrocar per a construir, de nova planta, una botiga de electrodomèstics,  va ser conegut durant molt temps com l'edifici de la Philips.
La destrucció de la sínia, el molí fariner i tots els altres elements del complex dels que parlàvem a una anterior entrada en aquest bloc va ser, pel que fa al patrimoni, un desastre molt gran però, al menys, hi havia un motiu important i era un temps en que la conservació del patrimoni no era un tema que interessés a gaire gent, la destrucció d'aquest edifici fa més ràbia perquè fa "quatre dies" i no calia destruir-ho tot per a instal·lar una botiga.
Oriol és un cognom que té el seu origen a Flix des de temps immemorials. Heus aquí alguns extractes del llibre: Les famílies benestants de Flix a la fi del segle XVIII de Joan R. Vinaixa Miró. Editat a Paratge Tarragoní núm. 10.
Segons Garcia Carraffa a El Solar Catalan...
 “Oriol. Muy noble y antiguo linaje de Catalunya. Tuvo su solar en la villa de Flix, del partido judicial de Gandesa, en la provincia de Tarragona. De este solar descendió El honorable Jaime de Oriol, nacido en la villa de Flix a finales del s. XV. Contrajo matrimonio con doña Isabel Oros, hermana de don Juan, segun consta en sus capitulaciones matrimoniales otorgadas en Flix el 17 de febrero de 1506.”   ...   “La rama de Flix , al serle concedido el privilegio militar de caballeros en julio de 1680 en cabeza de José Francisco de Oriol i de Montagut....”

Dos escuts dels Oriol


Aquest és el que hi ha a la capella de l'església que diuen que era la de la famíla Oriol, no sé si la capella ho era, però que aquest escut sigui seu...tinc els meus dubtes.

“La vila de Flix ha albergat al llarg dels segles una sèrie de famílies pertanyents a la petita noblesa rural catalana. Així, per exemple, els Vilanova, que en el segle XVI formaven part de la sempre influent oligarquia barcelonina, tenien la seva casa pairal en aquest poble de l’Ebre. En el segle XVII els Oriol i els Montlleo foren famílies flixenques agraciades amb reconeixements reials. A les primeries del segle XIX seran diferents membres de la família Castellví els qui ampliaran la llista d’ennobliments.
A finals del segle XVIII,  Antonio de Oriol era el terratinent més important de Flix i molt possiblement de la rodalia. Era fill de José Antonio Gil de Oriol y Liori i de Ana Maria de San Germán. Fou batejat a Flix el 1732 i es casà a Gandesa el 1768 amb Teresa Durán y Silva de Liori. Tingué cinc fills, José Antonio, Ana Maria, Buenaventura, Josefa Maria i Salvadora Teresa.
D’aquests, Buenaventura va arribar a ser regidor perpetu de Tortosa, per l’estat noble i el primogènit José Antonio es va casar amb la també noble d’Ascó Micaela Raimunda Felicia Josefa de Salvador y Biarnes, tingueren quatre fills, Maria Teresa, Gil, Buenaventura, Jaime i José Antonio, segur que a la gent de Flix aquests noms ja els hi sonen: Ca Don Gil, Ca Don Ventura....
En el capbreu de Flix de 1624 entre tots els Oriol declaren 163 immobles i en el capbreu de Flix de 1787, concretament el 20 de març, Antonio de Oriol declarava tenir ell sol més de quaranta immobles al terme de Flix.”
Tenien cases, sobre tot al carrer Major, horts, sènies, pous, corrals, masos i finques, com la de la Devesa, al Pla d’Ini o als Darenys, a les millors partides del terme. Van ser una família de marcat caràcter conservador i al segle XIX foren carlistes, fins al punt que el títol de marqués a favor de Buenaventura Oriol i Salvador li va donar el pretendent Carles VII l'any 1870. 
De tot allò avui en queda ben poc, s’ho han anat venen gairebé tot, algun dia potser algú escriurà la història d’aquesta nissaga que va nàixer flixanca, els Oriol. Un altre company, Juan Galcerà, em va passar aquest bloc, on hi podeu trovar una genealogia.
Diuen que l'edifici en qüestió se'l van vendre pedra a pedra, no se sap ben bé a qui, estareu amb mi que va ser una vertadera llàstima.





                                           Antonio Gallardo i Garriga. Foto de 1930.


                                                   Josep Salvany i Blanch. Foto de 1915.


                                            Antonio Gallardo i Garriga. Foto de 1930.



6 comentaris:

Anònim ha dit...

On es trove actualmen aquets restes de la casa Oriol,que desmontada pedra a pedra,es van emporta de Flix?.Seria interesan,saber on es van tornar a edificar.Encara recordo com es van enumerar, per puguerles tornar a montar.

Anònim ha dit...

perque es diu can don ventura,a l,antiga philips,ja que d,aquesta casa no en quede res de res?,per aquesta regla de tres,l,actual ajuntament,es deuria de dir can don gil, en sembla a mi.o cal pubill,en vers de casa martinet.

Anònim ha dit...

Fantastics reflexos de paisatjes desapareguts de l'espai pero que remanen en el temps.....
Sisco Castellvi

Anònim ha dit...

Magnifiques imatjes reflexe d'uns paisatjes desapareguts de l'espai pero presents en el temps del record...
Sisco Castellvi

Jaume Masip Llop ha dit...

Disculpeu el retard en publicar els comentaris, no tornarà a passar.
Salut
Jaume Masip

Unknown ha dit...

Molt interessant !!
Al meu Pare ere fill de Flix, Julián Tarragó Teixidó
Muixo de apodo