Una xerrada sobre els forns d'oli de ginebre i una visita guiada a Riba-roja d'Ebre han estat les dos últimes activitats programades dins les VIII Jornades de Patrimoni, dins l'eix temàtic Coneguem els notres veïns, i que ha tingut aquesta població com a protagonista.
La xerrada "L'oli de ginebre, propietats, elaboració i comercialització", s'impartí divendres passat 14 d'octubre a Ca Don Ventura. Va anar a càrrec d'Antonio Castellví Casas i Josep Aguilà Alabart, dos autodidactes d'Arqueologia rural i membres del col·lectiu Amics de Riba-roja. Els dos conferenciants van parlar dels forns d'oli de ginebre, una activitat que va tindre força importància a la població veïna, cosa que evidencia el gran nombre de restes trobades al terme riba-rogenc, tot i que van fer esment de l'existència també de restes de forns al terme de Flix. Antonio Castellví i Josep Aguilà van explicar com s'elaborava aquest oli, la seua utilització terapèutica tant per a animals com per a persones, i l'important circuit comercial que va propiciar i dels guanys que reportava, cosa que el feia un producte apreciat.
Al marge de la xerrada, els conferenciants també van aportar una petita exposició fotogràfica que van ubicar en el mateix espai de Ca Don Ventura, així com unes mostres de la planta i d'oli de ginebre, que el públic assistent va poder contemplar -i olorar!- en finalitzar l'acte.
L'endemà, dissabte 15 d'octubre, es féu la visita guiada a Riba-roja d'Ebre. L'encarregat de dirigir-la fou Daniel Piñol, doctor en Història per la URV i professor de Ciències i Tècniques Historiogràfiques a la UB. Durant el recorregut, va anar exposant en diversos punts de la població, la història de Riba-roja, des de la Prehistòria i la Història Antiga amb la presència dels romans, passant per l'ocupació musulmana, la conquesta cristiana i el domini de Templers i Hospitalers, l'Època Moderna, amb la visita a la magnífica església de Sant Bartomeu, i finalitzant amb l'Època Contemporània. També féu esment Daniel Piñol a la importància del riu Ebre i l'antiga navegació fluvial. A més de l'església, durant el recorregut es pogueren contemplar edificis i indrets singulars de Riba-roja, com les restes de l'antic castell templer-hospitaler, antics casalicis i carrers significatius de la població, finalitzant la visita davant l'edifici de l'Ajuntament, un edifici de començaments del segle XX, que tingué inicialment més d'una prestació (entre altres, s'hi ubicaren les antigues escoles de Riba-roja). Al vestíbul d'aquest mateix edifici i com a final de la visita, es van poder contemplar unes esteles funeràries medievals.
En aquesta edició de les VIII Jornades de Patrimoni, l'eix temàtic Coneguem els nostres veïns, ha estat dedicat per primera vegada no a una, sinó a dos poblacions properes. Com es recordarà, a l'inici de les jornades hi hagué una xerrada i una visita al voltant de Vinebre, i més endavant es féu també una visita al jaciment ibèric de Sant Miguel.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada