17 de set. 2014

Maria Dolors Cabré i Carmel Biarnés vistos per Josep Cid


Una vegada més Josep Cid ha fet manifesta la seua habilitat com a comunicador i bon conferenciant, fent arribar no sols el contingut de la xerrada sinó encomanant el seu entusiasme sobre la temàtica exposada. La conferència es presentava sota el títol "Maria Dolors Cabré i Carmel Biarnés, dos figures emblemàtiques de la Ribera d'Ebre", la primera de les quatre que conformen el VII Curs Coneguem la Ribera d'Ebre.

De Maria Dolors Cabré, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement, Cid ha explicat la seua biografia, dels dels seus orígens vinculats a diverses poblacions de la Ribera d'Ebre d'Ebre (Riba-roja, Tivissa i Vinebre), el seu profund cristianisme -aspecte compartit amb Carmel Biarnés, com ha destacat-, arribant als seus estudis, les dificultats derivades de la Guerra Civil fins arribar a la seua intensa activitat acadèmica com a professora, dinamitzadora cultural i investigadora, qualitats que va desenvolupar arreu on va romandre durant la seua carrera professional (Canàries, Galícia, Osca i Tarragona). Maria Dolors Cabré va deixar un nodrit llegat de treballs de recerca. Especialment, Josep Cid ha destacat una de les seues principals obres, Riba-roja i el seu terme municipal -recentment reeditada-, com també ha fet esment de la seua gairebé decisiva determinació per preservar l'ermita de Berrús.

Pel que fa a Carmel Biarnés, Cid s'ha centrat en la correspondència que va intercanviar amb una altra figura cabdal de la cultura riberenca, Artur Bladé i Desumvila. A través d'aquestes missives i altres documents, ens ha mostrat un Carmel Biarnés compromès amb la seua terra, catalanista convençut i defensor de la identitat ebrenca, sobretot en els aspectes lingüístics. De com va anar evolucionant aquest sentiment i actitud de defensa, des dels moments difícils dels últims anys del franquisme, passant per un profund desengany i desencís envers el rumb polític en general i el canvi de d'actitud de persones molt properes -Cid ha arribat a afirmar que "amb el contingut d'aquestes cartes podrien caure molts mites"-, fins als seus darrers dies en què, malgrat la proximitat de la mort, Carmel torna a destil·lar cert optimisme, sobretot en veure com molts dels seus treballs de recerca estaven a punt de sortir a la llum. Fins i tot, ha mencionat Josep Cid que a ell mateix, en visitar-lo poc abans del seu traspàs li va suggerir "Continueu!".