Després d'una setmana una mica accidentada, marcada a l'inici per dos suspensions i ajornaments d'activitats (la xerrada sobre la Maçoneria dimarts i la presentació del llibre Ebre, relats d'una batalla ,dijous), divendres es va donar el tret de sortida a tot un seguit d'activitats que culminaran la setmana vinent i el dia 25 de novembre, totes elles dedicades a la Batalla de l'Ebre, eix temàtic principal de les X Jornades de Patrimoni Històric.
Divendres, 9 de novembre, a Ca Don Ventura es va comptar amb la participació de David Tormo Benavent, historiador i coordinador tècnic del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), qui impartí la xerrada "Els espais de la Batalla de l'Ebre: Memòria, patrimoni i turisme".
David Tormo va explicar com va nàixer el COMEBE, inspirat en experiències dutes a termes en altres països, en especial a França on s'han intervingut i condicionat diversos espais que han estat escenaris de batalles. Relatà el conferenciant com en un principi el projecte fou impulsat des de l'àmbit local, amb la participació d'ajuntaments inicialment sols de la Terra Alta, però que progressivament s'hi afegirien també ens locals d'altres comarques que també foren escenaris directes de l'impacte de la Batalla de l'Ebre, en especial la Ribera d'Ebre. Així mateix, féu referència a l'important pas endavant que suposà que el projecte fos assumit per la Generalitat de Catalunya. Després d'informar sobre el suport institucional, la segona part de la xerrada la dedicà a explicar quines instal·lacions i quins elements patrimonials i instal·lacions formen part del COMEBE: centres d'interpretació, espais i altres elements concrets (trinxeres, refugis, búnquers, etc.), tot plegat per donar una idea als visitants de què fou i representà la Batalla de l'Ebre.
El dia següent, dissabte 10 de novembre, s'efectuà una visita guiada a Corbera d'Ebre, conduïda per Montserrat Bofarull Maurell, guia acompanyant del COMEBE. La visita s'inicià al Memorial de les Camposines, seguida pel Centre 115 Dies i finalment el Poble Vell de Corbera, comptant amb les explicacions de la guia Montserrat Bofarull, molt enriquidores i amenes. Després, el grup va anar a dinar al Casal de Corbera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada