17 de set. 2017

INAUGURACIÓ DE LES IX JORNADES DE PATRIMONI HISTÒRIC I EL X CURS CONEGUEM LA RIBERA D'EBRE


Divendres passat 15 de setembre es féu a Ca Don Ventura l'acte inaugural de les IX Jornades de Patrimoni Històric i el X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre. Començava així un programa que comprèn un total de 16 activitats que es desenvoluparà al llarg d'un mes, fins al 15 d'octubre: 10 xerrades, 3 visites guiades, 2 actuacions musicals i una exposició.

Van intervindre en l'acte el president de l'Associació La Cana, Jaume Masip Llop; el president del CERE, Joan Josep Duran Miró; i el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Flix, Francesc Barbero Escrivà (tot excusant l'absència l'alcalde de Flix, Marc Mur, per baixa laboral).

Jaume Masip va obrir l'acte, tot donant la benvinguda a tots els assistents. Durant la seua intervenció, va exposar el programa de les IX Jornades de Patrimoni Històric, d'acord amb els diversos eixos temàtics que comprèn: les activitats incloses dins l'epígraf "Coneguem els nostres veïns", dedicat a poblacions veïnes, que en aquesta edició de les jornades seran Ascó i Tivissa, realitzant-se sobre cadascuna una xerrada i una visita guiada; les Jornades Europees del Patrimoni, que seguint el model iniciat l'any anterior, comptaran amb dos actuacions musicals que es realitzaran en el marc de dos elements patrimonials emblemàtics de Flix -el Castell Nou i l'església- i que seran protagonitzats per alumnes i professors de l'Escola Municipal de Música de Flix; i l'eix principal de les jornades, "Flix al segle XVII: de la Guerra dels Segadors a la Guerra de Successió", que inclou quatre xerrades al voltant d'aquest tema, una visita guiada (a les fortificacions de Tortosa) i l'exposició "Flix, muralles i fortificacions", especialment dedicada a les construccions militars que hi havia a la nostra població durant aquella època, i on es mostren un seguit de dibuixos, mapes i plànols del mateix període, alguns d'ells totalment inèdits. Així mateix, va agrair tot el suport rebut de persones i institucions que han fet possible aquest nodrit programa d'activitats de les jornades.

El president del CERE, Joan Josep Duran presentà les quatre conferències que comprèn el Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, aquest 2017 arriba a la seua desena edició, amb temàtiques variades en relació amb la nostra comarca i que seran tractats per diversos especialistes: la toponímia franquista, el Camí de l'Ebre i el seu potencial per al turisme comarcal; el lloc de Flix a les Terres de l'Ebre; i els ajuntaments riberencs durant el primer franquisme. Agraí la tasca realitzada pel coordinador del curs, que en aquesta edició ha estat Pere Muñoz, delegat de la Secció d'Història del CERE, i tanmateix, el suport institucional rebut.

Finalment, en representació de l'Ajuntament de Flix, intervingué el primer tinent d'alcalde Francesc Barbero, qui felicità a les dos entitats organitzadores, Associació La Cana i CERE, per les activitats programades. Així mateix, Barbero va destacar la tasca que està duent a terme La Cana pel que fa a la gestió del patrimoni històric de Flix a través del conveni signat amb l'Ajuntament. Que la societat civil s'impliqui en la gestió de serveis patrimonials és un model que es força estès en altres països europeus, destacà el tinent d'alcalde, i que a Flix es compta amb dos exemples: el Grup de Natura Freixe amb la Reserva de Sebes, i l'Associació La Cana, amb el patrimoni històric.

Val a dir que els assistents a l'acte de presentació foren convidats a una copa de vi i un aperitiu.

Nova col·lecció de làmines

Durant l'acte d'inauguració es va donar a conèixer una col·lecció de set làmines amb els plànols, dibuixos i mapes de Flix que apareixen a l'exposició i que ha editat La Cana. Les làmines es poden adquirir a la mateixa sala, durant els dies en què l'exposició romandrà oberta al públic (fins al 15 d'octubre).