17 de set. 2017

CONEGUEM ELS NOSTRES VEÏNS: ASCÓ



Entre ahir dissabte 16 de setembre i avui diumenge dia 17 han tingut lloc les dos primeres activitats de les IX Jornades de Patrimoni Històric incloses dins l'eix temàtic "Coneguem els nostres veïns": la xerrada "Ascó, un llegat històric. Patrimoni i cultura" i la visita guiada al nucli antic asconenc. Totes dos les ha dut a terme Sergi Fuertes Díez, graduat en Història per la URV, tècnic de digitalització de l'Arxiu Arxidiocesà de Tarragona i guia turístic de l'Ajuntament d'Ascó.

En la xerrada realitzada dissabte a Ca Don Ventura, Sergi Fuertes va explicar la importància que té el patrimoni en els trets característics d'una determinada comunitat, patrimoni vist des d'un triple vessant: històric, natural i immaterial. Així, va fer una repassada a la història d'Ascó, marcada principalment per la presència dels musulmans i les ordes del Temple i de l'Hospital, i alguns conflictes bèl·lics -la Guerra dels Segadors, la Guerra Civil- que van deixar les seues empremtes en el patrimoni material. Destacà en segon terme, el paper del riu, com l'element natural que ha marcat la història d'Ascó en molts aspectes. I finalment, Sergi Fuertes féu menció als elements del patrimoni immaterial que caracteritzen la població veïna, amb especial menció a la Festa de Sant Antoni.

Avui diumenge ha tingut lloc la visita guiada al nucli antic d'Ascó. S'ha fet un recorregut durant el qual s'han visitat diversos elements emblemàtics el patrimoni: Cal Cavaller, el pou de la neu, Ca Sabata, Ca Estisora, les voltes i les sitges, l'església, a més d'explicacions que Sergi Fuertes a realitzat a l'entorn del riu Ebre i del Castell d'Ascó.