22 d’abr. 2015

Prospeccions arqueològiques a Flix




Entre els passats dies 7 i 19 d’abril, un equip d’arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona ha desenvolupat una campanya de prospeccions arqueològiques intensives al terme municipal de Flix.
L’actuació, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Flix i l’Associació Cultural “La Cana”, s’engloba dintre d’un projecte d’investigació més ampli dirigit pel Dr. Miquel Molist, director del Grup de Recerca en Arqueologia del Mediterrani i del Proper Orient (GRAMPO) i està aprovat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya sota el títol “Interacció entre els ambients fluvials i les primeres societats agrícoles”. El projecte es desenvolupa també en estreta col·laboració amb el Museu de les Terres de l’Ebre i compta amb la col·laboració d’altres entitats com el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE).


La direcció de les prospeccions ha anat a càrrec dels doctorands Roger Alcàntara Fors i Ricard Arnaiz Guiu i ha comptat amb la participació de Silvia Calvo, Ariadna Reverté i Albert Ramon. D’acord amb el projecte general , aquest grup de cinc arqueòlegs s’havia proposat identificar i documentar evidències arqueològiques d’ocupació d’època neolítica a la zona de Flix.

A dia d’avui, amb la intervenció finalitzada però amb l’estudi dels materials i de tota la informació recollida en curs, el balanç de la intervenció és positiu ja que s’han pogut documentar algunes restes, com una destral de pedra polida o alguns fragments ceràmics i de talla lítica, que podrien indicar la presència humana en època neolítica.
D’altra banda, val la pena destacar la documentació i localització de diverses trinxeres associades a la Batalla de l’Ebre.


Un cop acabat l’estudi de les restes i dades recollides, es preveu la presentació dels resultats al públic acompanyada d’una petita exposició dels materials recuperats.

Per a una explicació més detallada, Radio Flix realitzà dues entrevistes a l’equip que podeu escoltar alpodcast de la ràdio.