2 de set. 2014

Inaugurades les VI Jornades de Patrimoni Històric i el VII Curs Coneguem la Ribera d'Ebre

Amb l'assistència d'un centenar de persones, s'han inaugurat aquesta tarda a Ca Don Ventura les VI Jornades de Patrimoni Històric i el VII Curs Coneguem la Ribera d'Ebre. Al mateix temps, també s'he dut a terme la inauguració de l'exposició "A l'ombra de la xemeneia", dedicada al barri de la Colònia Fàbrica.

A l'acte han intervingut en primer lloc Jaume Masip, president de l'Associació La Cana, qui principalment ha fet un repàs de les activitats organitzades dins les VI Jornades de Patrimoni Històric, destacant el protagonisme especial de les dedicades al barri de la Colònia Fàbrica, des de l'exposició fins 3 de les conferències i dos visites guiades que es faran al barri, afegint-se així una altra oferta turística i cultural a la nostra població. Així mateix ha fet referència a les activitats organitzades en col·laboració amb l'associació Amics del Ferrocarril, de Móra la Nova (una conferència i una visita al centre d'interpretació del ferrocarril a Móra la Nova) i les corresponents a les Jornades Europees del Patrimoni (una jornada de portes obertes i una visita guiada pels diversos elements patrimonials de la població, el nucli antic i les façanes fluvials). També ha volgut recordar la importància de la col·laboració amb l'Ajuntament de Flix que aquest any ha comportat l'adequació del Molí d'Oriol per poder acollir visites.

Seguidament ha estat el torn de Josep Antoni Collazos, president del CERE, qui ha comentat el contingut de les quatre conferències programades dins del VII Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, totes elles al voltant de temes d'àmbit comarcal, responent als objectius de l'entitat. Tanmateix ha destacat la feina de coordinació i organització que ha anat, com en cada edició, a càrrec d'Àngels Pérez, vicepresidenta i delegada de la Secció de Lingüística i Literatura del CERE.

A continuació, el coordinador de l'exposició "A l'ombra de la xemeneia", Jordi Rofes, s'ha centrat en el contingut d'aquesta singular mostra, que compta amb un seguit de plafons explicatius, objectes i un vídeo amb imatges i el testimoni oral de diverses persones que han viscut o viuen a la Colònia Fàbrica. Rofes ha tingut així mateix paraules d'agraïment per a totes les persones i les institucions que han col·laborat en la realització de l'exposició, tant els qui han aportat material com els que han assessorat en algun aspecte o han participat directament en la seua confecció.

L'últim parlament ha anat a càrrec de Marc Mur, alcalde de Flix, qui ha agraït a les entitats organitzadores l'oferta cultural programada per a aquest mes de setembre i el bon exemple que mostren pel que fa a col·laboració i recuperació del patrimoni i la memòria històrica.

Finalitzats els parlaments s'ha procedit a la projecció del vídeo de l'exposició, que ha estat elaborat per Maria Pena i Cristina Ferrús, on s'ha pogut escoltar el testimoni oral de diverses persones al voltant de diferents temes relacionats amb el barri de la Colònia Fàbrica, no sense una certa càrrega d'emotivitat més d'un cop. En finalitzar la seua emissió, ha rebut un fort aplaudiment. El vídeo serà projectat cada dia durant les hores d'obertura de l'exposició al llarg d'aquest mes de setembre.









Fotografies realitzades per Josep Maria Navarro Aguilà.