Des de l'Associació La Cana us volem donar les gràcies per la vostra participació i, especialment, volem agrair a Jaume Blanch el guiatge i les explicacions sobre els darrers dies i les últimes hores de la Batalla de l'Ebre, que, recordem, es va acabar la matinada del 16 de novembre de 1938 amb la voladura del pont de ferro de Flix.
La caminada es va fer per una part de les últimes línies de defensa del replegament del que quedava del exèrcit republicà, en concret des de aprox. lo Barranc fosc i la Vall de Valletes fins el Tossal dels Montredons, deixant la part dels Monredons fins l'Ebre pel barranc de Mosselló per no fer-ho massa llarg.
Aquí teniu algunes fotos de la caminada.
Preparant la sortida
Explicant un tema molt interessant, l'antic camí d'Ascó a Riba-roja sense passar pel nucli urbà de Flix, això dels camins antics és un tema molt interessant del que Jaume Blanch n'és un expert. Aquí vaig poder fer una petita aportació: aquest camí, al capbreu del segle XVII es coneix com el "camí dels frares" amb molt lògica, pensem que tant Ascó com Riba-roja eren propietat dels templers des de temps remots, per tant, o el camí el van fer ells, o era habitual veure'ls transitar-hi i d'aquí el nom.
Lo ventall, una forma molt interessant d'explicar el replegament de les tropes.
Lo pi de Rabasa
Un lloc molt interessant per entendre els moviments de les tropes dels dos bàndols, i per estudiar amb deteniment. És un estrany amuntegament de pedres i amb una creu grabada a una de d'elles.
Des del Tossal dels Montredons hi ha una vista espectacular dels darrers moments de la batalla, i algunes trinxeres que haurem de mirar de rehabilitar.
Des d'aquí vam agafar el sender de l'aubaga dels Montredons i vam tornar a l'inici, a la Bassa de les Clotxes, deixant una part de la darrera línia defensiva dels republicans per a una altra ocasió, des d'aquí arribava a l'Ebre pel barranc de Mosselló.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada