24 de juny 2014

Inauguració del Molí d'Oriol

Aquest dilluns, 23 de juny, al vespre va ser inaugurat el centre d'interpretació del Molí d'Oriol. Les restes arqueològiques d'aquest antic molí d'oli se sumen al seguit d'elements patrimonials de Flix que han estat preservats i condicionats per poder acollir visites.
En l'acte d'inauguració van intervindre el president de l'Associació La Cana, Jaume Masip, i l'alcalde de Flix, Marc Mur. Jaume Masip va dedicar bona part del seu parlament a agrair l'esforç de totes les persones i les institucions que han participat en la recuperació del Molí d'Oriol, recordant tanmateix que l'Associació La Cana va nàixer precisament després d'una campanya amb l'objectiu de preservar aquest element del patrimoni flixanco. Per la seua banda, l'acalde Marc Mur, va felicitar l'Associació La Cana per la feina feta en la recuperació del patrimoni i del Molí d'Oriol en particular, però molt especialment va dirigir les seues mostres d'agraïment al president de l'entitat, Jaume Masip, qui sempre ha estat al darrere de totes aquestes actuacions.
Després dels parlaments, el nombrós públic present a l'acte va poder visitar les instal·lacions inaugurades a través de la passera construïda dins del recinte del molí i contemplar les restes de l'antic molí, que compten amb els conseqüents plafons explicatius.









19 de juny 2014

El Molí d’Oriol, finalment es podrà visitar.



Cal recordar, encara que ho he fet moltes vegades, que salvar el Molí d’oriol va ser el detonant del naixement de l’associació La Cana l’any 2001. Això vol dir que és un dels primers elements del nostre patrimoni històric on hi vam començar a treballar.
Avui, tretze anys després, i desprès de extreure moltes tones de runa, de moltes hores de treball gràcies a molts voluntaris i voluntàries, d’un gran interès per part dels arqueòlegs Pere Rams i Josep M. Pérez, de la complicitat de l’ajuntament de la vila i diversos intents d’aconseguir ajuts per a fer realitat el projecte de Centre d’Interpretació de l’Oli, inaugurem una actuació de mínims per a poder fer-lo visitable.
Es tracta d’una instal·lació per a producció d’oli, que ja s’esmenta al document de la compra de Flix per la ciutat de Barcelona, l’any 1399 i que es documenta també en altres documents posteriors, com els  de 1511 o 1624, s’ha de dir però, que sempre s’anomena com  “lo molí de l’oli, lo molí de l’oli del Senyor, lo molí de l’oli junt lo molí de la sansa, junt al camí de la barca...” mai com molí d’Oriol, cal dir, doncs,  que es coneix així perquè, aquesta família van ser els darrers propietaris dels terrenys i no sabem si eren propietaris del molí.
Es tracta d’un jaciment arqueològic excepcionalment conservat, amb gairebé tots els elements de pedra originals conservats in situ, es pot veure molt bé com funcionava aquesta instal·lació i, amb una mica de imaginació i les explicacions pertinents es pot arribar a entendre i a entreveure la fressa del personal treballant, els ruquets fent anar les moles per a xafar les olives, l’escalfor dels forns calentant l’aigua o l’olor de l’oli, la sansa i les oliasses.

A partir del dia 23 de juny doncs, l’associació La Cana incorpora un element més  a l’oferta de visites guiades al nostre patrimoni històric.


5 de juny 2014

Neix un nou bloc.



Amb aquestes mateixes paraules començava el mes de setembre de 2011 un altre bloc, el de l’Associació La Cana, avui podem dir que hem iniciat una nova i il·lusionant etapa, naturalment per a iniciar-ne una de nova n’hi ha d’haver d’anteriors i preparar aquesta nota ha fet que en recordés algunes.
L’any 2001 va néixer l’associació, un dels motius principals va ser salvar el molí d’Oriol fet que fa que enguany estiguem a punt de tancar un cercle en aquest sentit, finalment es podrà visitar, encara que s’hagi hagut de fer amb una actuació de mínims i la segona fase hagi d’esperar.
Ens vam marcar uns objectius, que en aquell any, ens semblaven tant difícils que fins hi tot algun els pensàvem impossibles. Avui, tretze anys desprès tenim el Castell Nou rehabilitat (pendent de la segona fase), s’han recuperat les façanes fluvials del riu de dalt i de baix i els elements històrics que hi havia com la Resclosa de l’antic canal de navegació de l’assut i les restes dels sistemes defensius del riu de baix, també podem visitar un dels deu refugis antiaeris que tenim a Flix, que per cert és en el primer lloc, molt destacat, de les visites guiades, tenim una ruta pel nucli antic que inclou un dels monuments més importants que tenim, l’església, estem a punt d’acabar la primera fase del Molí d’Oriol que permetrà també poder visitar-lo i finament, al mes de setembre, durant les jornades de patrimoni, estrenarem un visita guiada al patrimoni industrial químic, la colònia de la fàbrica.
Una data significativa és l’any 2008, quan neixen les Jornades de Patrimoni que, els darrers anys organitzem juntament amb el CERE, durant tot el mes de setembre es fan conferències i visites guiades en el marc d’un tema central al voltant d’una exposició.
Amés s’està excavant al poblat iber de Sebes des de l’any 2005 on ja es pot visitar la necròpolis, s’ha excavat una de les sitges del calvari, s’han instal·lat pel poble diversos cartells informatius i tenim a l’Arxiu Històric de Flix important documentació procedent de l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona.
Podem estar satisfets de la feina feta fins ara? Crec que sí, encara que la feina no s’acaba aquí, ni molt menys! Queda un element molt important, el poblat iber de Castellons, queden els Masos de Flix, etc.
Una altra data important és l’any 2004, aquell any començàvem les visites guiades per la vila, i això que encara no teníem ni el castell ni el refugi! Ara podem dir que aquest tema també està consolidat, els darrers tres anys hem fet aproximadament 2500 visites cada any, incloses les que es fan des de l’Entorn d’Aprenentatge de Sebes i aquí podem dir que gairebé hem tancat un altre cercle, fins ara fèiem les visites, voluntàriament els membres de la junta de La Cana, ara hem contractat, per unes hores a la setmana, una guia turística. Pensem que així millorarà l’agilitat a l’hora de concertar les visites i podrem fer-ne més publicitat, fins ara ens frenàvem una mica per no tenir que dir que no podíem fer alguna de les visites.
I per això neix aquest bloc, fa 13 anys, quan va néixer l’associació un dels objectius era la difusió del nostre patrimoni, en aquells anys, els quatre que parlàvem de turisme a Flix o la Ribera d’Ebre ens veien com uns il·luminats, avui són cada vegada més els que creuen que el turisme, i en concret el turisme de cultura i natura, és una opció més de desenvolupament econòmic.
Així que, en aquest bloc podreu trobar tot el referent a la nostra oferta turística del que podeu veure a Flix, que no es poc i com no podia ser d’altra manera, sempre hem tingut vocació comarcal, informació d’altres llocs de la comarca.
Jaume Masip Llop

President de l'Associació La Cana.