17 de nov. 2018

COMMEMORACIÓ DEL 80è ANIVERSARI DEL FINAL DE LA BATALLA DE L'EBRE


Ahir divendres 16 de novembre es complien els 80 anys del final de la Batalla de l'Ebre. La matinada d'aquell 16 de novembre de 1938, els últims contingents de l'exèrcit de la República travessaven l'Ebre pel pont de ferro de Flix, i un cop efectuada aquesta última maniobra de replegament, els artificiers procediren a la voladura del pont. Es posava fi a la batalla, a l'últim intent del govern republicà de capgirar el sentit de la Guerra Civil.

Coincidint amb el 80è aniversari d'aquests fets, es realitzaren al migdia, al Castell Nou, l'acte institucional de la commemoració. En els parlaments, hi van intervindre Francesc Barbero Escrivà, primer tinent d'alcalde i regidor de Patrimoni; Carme Garcia Suárez, directora general de Memòria Democràtica; i Jaume Masip Llop, president de l'Associació La Cana. També hi eren presents a l'acte el director del Memorial Democràtic, Plàcid García-Planas Marcet; la directora dels Serveis Territorials de Justícia a les Terres de l'Ebre, Montserrat Ingla Torné; i regidors i regidores de l'Ajuntament de Flix, entre elles Norma Pujol Farré, tanmateix directora general de Joventut. Així mateix, dos membres del Grup de Recreació XV Brigada Mixta van ser presents abillats com a pontoners de l'exèrcit republicà. Una quarantena de persones van assistir a l'acte.

Durant els parlaments es rememoraren els fets de fa 80 anys i el seu simbolisme, pel que fa a la defensa de les llibertats i la democràcia i els record a totes les víctimes de la batalla, tant militars com civils. Com heroica i simbòlica fou la tasca que van dur a terme mentre durà la Batalla de l'Ebre els pontoners, una tasca arriscada, feixuga i vital per a l'exèrcit republicà per garantir els subministrament de tropes i de material. Precisament als pontoners es dedicà una placa descoberta durant l'acte i que s'ubicà al costat de la porta d'accés al Castell Nou. L'escultura de la placa (un relleu) es obra de la Mar H. Pongiluppi i respon a una inciativa de l'Ajuntament de Flix, l'Associació La Cana i el Grup de Recerca de la UB-DIDPATRI. Estava previst que una representació de DIDPATRI participés també en l'acte, però finalment no fou possible la seua assistència.

Després dels parlaments es féu la inauguració i la visita del nou espai recuperat de trinxeres al pla del castell, unes infraestructures militars construïdes per l'exèrcit franquista després de la primera ocupació de Flix el 4 d'abril de 1938, per defensar aquell punt de l'Ebre, juntament amb el Castell Nou. Posteriorment, a dins del castell s'inaugurà la nova exposició “El Castell Nou, de la tercera carlinada a la Batalla de l’Ebre”, amb la qual es revaloritza el paper del castell, ja no sols pel que representà durant l'última guerra carlista, sinó també pel paper que tingué durant la Batalla de l'Ebre, a més de ser un punt del qual es pot observar l'escenari, a la serra de la Fatarella, pel qual van discórrer els últims moviments de replegament de l'exèrcit republicà.







































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada