28 de març 2018

Surt el tercer volum de la col·lecció "Lo pedrís" de l'Associació La Cana

Ja el podeu adquirir a la Llibreria Mestres i a Cat-Ma, on també estan a la venda els dos anteriors llibres publicats.

La presentació, que farà el regidor de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Flix, Francesc Barbero serà el dia 13 d'abril a la Biblioteca "Artur Bladé i Dessumvila" de Flix a les 19.30 h. 

L'estudi que presentem és una aproximació de la història de Flix, el seu castell,  les muralles i fortificacions, dins del context del segle XVII, el segle del Barroc. Des de l'expulsió dels moriscos (1610) fins la Guerra de Successió (1714), amb una incidència especial en la Guerra dels Segadors (1640-1652), tot recordant que el castell i poble de Flix, per la  seva importància estratègica pel control del riu Ebre i de les vies de comunicació entre Tortosa i Lleida, va ser assetjat fins a sis vegades per les tropes de Felip IV. Castell, avui pràcticament desaparegut,  del que per sort tenim com a testimoni gràfic els magnífics gravats del mariscal de camp francès Sebastien de P. de Beaulieu, els dibuixos i mapes d'Ambrosio Borsano o  l'Atlas del Marquès de Heliche, així com textos històrics com el del Atlante Español quan recordava el 1783 que  " La vila de Flix al pie de una montaña y sobre la qual hay un Castillo que en lo antiguo era de las mejores fortalezas del Principado ".

























Pere Muñoz Hernàndez (Flix, 1954). Llicenciat en Història. Ha estat entre d'altres, catedràtic de secundària a l'Institut de Flix, centre on també ha estat director i coordinador pedagògic. A nivell polític alcalde de Flix, president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i senador. I a nivell cultural membre fundador del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre així com de l'Associació la Cana. Autor de diverses publicacions entre les que destaquen "Reculls històrics de Flix" (1982) o "Alemanys a l'Ebre. la colònia química alemanya de Flix" (1994). Relacionat amb al segle XVII ha publicat a la miscel·lània del CERE els treballs "La Ribera d'Ebre i la Guerra de Separació" (1993) i "Els castells de Flix. De la Guerra Civil Catalana del segle XV fins la III Guerra Carlina" (2017).

Jaume Masip Llop (Flix, 1955), està molt vinculat al món cultural de la població, especialment a la recuperació del patrimoni històric i arqueològic. L’any 2001 fou un dels inspiradors i dels socis fundadors de l’Associació La Cana, de la qual n’és president des de l’any 2011. Ha estat col·laborador de La Veu de Flix. El 1997 fou guardonat amb el primer premi del Premi de Narrativa Breu Lo Flix d’Abans i en dos ocasions més amb el segon i tercer premi. Entre els anys 2003 i 2011 fou regidor de Patrimoni Històric i Urbanisme de l’Ajuntament de Flix, impulsant la recuperació del patrimoni, el nucli antic de Flix, l’arranjament de la façana fluvial i el meandre de Flix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada