21 de maig 2017

"LA PEDRA DE FLIX A LA CIUTAT DE TORTOSA AL LLARG DELS SEGLES", DE JOAN-HILARI MUÑOZ, SEGONA PUBLICACIÓ DE L’ASSOCIACIÓ LA CANA


L’Associació La Cana ha editat aquest mes d’abril el seu segon llibre, La pedra de Flix a la ciutat de Tortosa al llarg dels segles, assaig escrit per l’historiador i professor i catedràtic d’institut Joan-Hilari Muñoz Sebastià. Aquesta nova obra és el núm. 2 de la col·lecció Lo Pedrís, amb la qual La Cana té intenció d’incloure tot un seguit d’estudis sobre elements patrimonials de Flix investigats per especialistes.
El nou llibre fou presentat el passat dia 18 d’abril a Ca Don Ventura, a la tarda, en un acte que comptà amb la participació de Pere Muñoz, coordinador de publicacions de l’Associació La Cana; Antoni Sabaté, exdirector dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre; i Jaume Masip, president de l’Associació La Cana.
Fou aquest darrer, Jaume Masip, qui obrí l’acte, tot manifestant la satisfacció que representa per a l’associació poder publicar un segon llibre que parla sobre una activitat, la producció de pedra, en la qual la nostra població fou un dels principals i importants centres del territori.
A continuació va intervindre Pere Muñoz. Entre altres coses va destacar aspectes relatius als treballs d’edició del llibre, destacant la feina de disseny i maquetació a càrrec de Núria Grau. També tingué unes paraules en relació amb el contingut, on es mostra la relació secular que existí entre Flix i Tortosa, gràcies en bona part a l’element comú que uneix les dos poblacions com és el riu Ebre, durant segles, la principal via de comunicació del nostre territori i un dels elements clau d’aquest vincle al voltant de la pedra produïda a la nostra població transportada precisament a través del riu cap a la capital ebrenca.
Després fou el torn d’Antoni Sabaté. Va explicar que en diverses etapes de la seua vida ha estat vivint a Tortosa, cosa que li va permetre conèixer el seu ric patrimoni arquitectònic. Del que se n’assabentaria molt temps després i per mitjà de Joan-Hilari Muñoz, fou que els principals monuments tortosins de l’època medieval i renaixentista estaven construïts en la seua totalitat o en bona part amb pedra de Flix. Antoni Sabaté va destacar el gran valor del treball de Joan-Hilari Muñoz, no sols pel fet de donar a conèixer una activitat important del Flix del passat, sinó que també hauria de servir d’estímul per a l’estudi de la història de la nostra població especialment de les èpoques medieval i moderna.
Finalment, fou l’autor del llibre Joan-Hilari Muñoz qui tancà l’acte amb la seua intervenció. Explicà com va nàixer la idea de publicar el treball, tot agraint els suports rebuts tant de persones com d’institucions. Així mateix aclarí que el concepte “pedra de Flix”, tot i la importància de les pedreres locals, té un caràcter genèric, de marca, incloent pedra procedent d’altres poblacions del voltant però amb les mateixes característiques físiques. Amb tot, Flix era el principal centre de producció del territori, on residien els mestres picapedrers i des d’on partien els transports més importants d’aquest material. Tanmateix, va insistir com els edificis més emblemàtics de Tortosa (la catedral, el palau episcopal, els Reials Col·legis, la casa de la Diputació del General, entre altres), estan construïdes amb pedra de Flix, o com a mínim s’utilitzà aquest material per a les parts nobles de l’edifici donada la seua qualitat i solidesa.
Altres activitats de l’Associació La Cana
Al marge de la publicació i la presentació del llibre sobre la pedra de Flix a Tortosa, La Cana ha participat en altres activitats durant les últimes setmanes. Així, va col·laborar en l’acte de presentació del llibre de Xavier Vega Terres de l’Ebre, frontera i frontissa, que tingué lloc el passat 28 de març. Durant la Setmana Santa, el 15 d’abril s’efectuaren visites guiades al Castell Nou, al refugi antiaeri i al Molí d’Oriol. I la diada de Sant Jordi, per primera vegada l’Associació La Cana va participar amb una parada on es van vendre llibres i samarretes de l’entitat.




El contingut d'aquest escrit ha estat publicat en l'últim número de La Veu de Flix (abril de 2017), dins la secció Lo Cantó de La Cana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada