12 d’oct. 2016

CONEIXENT L'ESGLÉSIA DE FLIX AMB IRENEU VISA


Com bé s'ha anat informant, l'eix temàtic principal de les VIII Jornades de Patrimoni girava a l'entorn de l'església de Flix, l'edifici històric més important de la nostra població. L'exposició de les jornades ha estat dedicada en la seua major part a aquesta construcció. Ha estat, però, el darrer cap de setmana on s'han concentrat la majoria d'activitats que han tingut a l'església com a protagonista. Un d'aquests actes, la restitució de la imatge de la Mare de Déu del Remei, ja ha estat comentat en una entrada anterior. Les altres tres activitats a més de la temàtica, han tingut també un mateix comú denominador, en la persona que les ha conduït: el jove historiador de l'Art Ireneu Visa Guerrero.

Divendres 7 d'octubre es feia la presentació del llibre L'església de Flix. Gènesi arquitectònica i modificacions principals des del 1883 al 2015. Basat en un treball que Ireneu Visa confegí durant els seus estudis de llicenciatura, l'obra fa un repàs de la construcció del temple, des de la primitiva església protogòtica del segle XIII, de la qual es conserva una part de la nau a la zona d'accés, fins a les últimes actuacions dutes a terme a finals del segle XX. L'acte, presentat per Pere Muñoz, historiador i coordinador de publicacions de l'Associació La Cana, s'inicià amb la intervenció del president de l'entitat, Jaume Masip. Aquest manifestà la seua satisfacció per la publicació d'aquesta obra, essent la primera que edita La Cana i amb la qual s'inicia una col·lecció, "Lo Pedrís", que estarà dedicada a elements patrimonials de Flix. A continuació intervingué Núria Grau, correctora editora, qui incidí sobretot en els aspectes estilístics de l'obra i la seua maquetació.

Fou la professora d'Història de l'Institut de Flix, Montse Monclús, l'encarregada de presentar amb més profunditat l'autor i el contingut del llibre.  Montse Monclús coneixia bé Ireneu Visa, en haver-ne estat professora quan aquest cursà els estudis de secundària a Flix. Després de comentar el currículum assolit per l'autor, passà a descriure el contingut del llibre, tant pel que fa al text com a la interessant mostra gràfica entre fotografies, plànols i esquemes que conté l'obra, donant una visió complerta i força detallada del que ha estat l'evolució de l'església. Per la seua part, Ireneu Visa va explicar com va nàixer aquesta obra: com s'ha dit més amunt, inicialment fou un treball realitzat durant els seus estudis d'Història de l'Art, que acabà revisant i completant el seu contingut utilitzant diverses fonts escrites (documents d'arxiu i publicacions), orals i gràfiques.

En finalitzar l'acte, Ireneu Visa signà llibres a bona part dels presents que van adquirir exemplars de l'obra. Val a dir que l'acte comptà amb l'assistència d'unes 120 persones.

Al dia següent, 8 d'octubre, s'efectuà una visita guiada a l'església. A través de diversos elements arquitectònics i les epigrafies amb dates existents en diversos punts de l'església, Ireneu Visa va descriure in situ les etapes evolutives de l'església, des de la primitiva església protogòtica fins al nou temple iniciat al segle XVI, indicant també altres elements d'interès.

Finalment, l'11 d'octubre, Ireneu Visa completà aquest periple per l'església de Flix amb una xerrada que se centrà en els principals aspectes evolutius del temple, basant-se sobretot en imatges que ens permeten albirar els canvis haguts, especialment en la façana, des d'un dibuix de 1883 fins als nostres dies. També féu esment a alguns dels canvis experimentats a l'interior, igualment basats en imatges gràfiques, tenint en compte les poques fotografies -dos solament- que hi ha de l'interior realitzades abans de la Guerra Civil, i que permeten veure l'aspecte de l'antic retaule barroc de l'altar major i un dels dos púlpits, elements destruïts a l'inici d'aquell conflicte. També incidí en altres aspectes, com en el de les campanes i la instal·lació del primer rellotge de l'església.

No cal dir que després d'aquestes activitats sabem molt més de l'església de la nostra població, que tot i ser, com hem dit, l'edifici històric més important de Flix, fins ara en coneixíem poca cosa. Agraïm a Ireneu Visa la seua col·laboració i l'haver confiat en l'Associació La Cana per dur a terme la publicació del seu treball, llibre que recomanem la seua lectura on de ben segur descobrireu aspectes fins ara poc coneguts i fins i tot inèdits de l'església.

Aprofitem per recordar que resta pendent una de les activitats que s'havia programat al voltant del temple parroquial, concretament la xerrada "L'església de Flix en les visites pastorals" que havia d'impartir Josep Alanyà, i que va haver de ser ajornada per motius de salut del conferenciant. Oportunament s'informarà de la nova data d'aquest acte. Així mateix, val a dir que la xerrada estava basada en el llibre també publicat recentment per mossèn Alanyà, L'església i parròquia de l'Assumpció de Maria de Flix.





























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada