25 de set. 2016

XERRADA I VISITA A VINEBRE

Aquest cap de setmana la població de Vinebre ha estat la protagonista de les VIII Jornades de Patrimoni, amb dos activitats programades dins l'eix temàtic Coneguem els nostrs veïns.

Ahir dissabte, 24 de setembre, a Ca Don Ventura, Sílvia Veà, doctora del Filologia Catalana i professora de la URV, va impartir la xerrada "Un tomb per Vinebre". Acompanyada amb la projecció d'imatges i reproduccions de textos, Sílvia Veà ens va introduir en la història i en el patrimoni (material i immaterial) de la població veïna, donant una visió global des de la prehistòria fins als nostres dies.

La xerrada fou un bon preludi per a la visita que s'ha dut a terme avui diumenge, 25 de setembre, conduïda per Josep Maria Pros, i amb intervencions puntuals de Sílvia Veà i de l'alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim. Durant aquesta visita a la població vinebrana s'han conèixer les dependències de l'imponent casalici de Ca Don Joan, tant les de la planta baixa plenament restaurades i d'ús per a actes públics (en una d'elles hi havia una exposició de collages de Josep Maria Pros), com les plantes superiors, parcialment restaurades pel que fa a alguns elements estructurals, però que conserven diversos elements originals. També s'han mostrat diversos detalls de portalades i edificis dels carrers de Vinebre, indicant també quines parts de la població corresponien a les habitades antigament per cristians vells, musulmans i jueus. També s'ha visitat -i s'ha creuat- una de les antigues portes d'accés a la població. L'estada ha finalitzat amb la visita a la casa natal de Sant Enric d'Ossó, fundador de la companyia de Sta. Teresa de Jesús (per això els vinebrans es refereixen a ell com el Pare Fundador), de qui Josep Maria Pros, a més de mostra les diverses dependències de l'edifici, ha explicat nombroses anècdotes de la biografia del sant.



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada