18 de set. 2014

El traçat del camí de sirga


Avui, i dins el VII Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, el protagonisme ha estat per a la navegació fluvial,i en especial per a l'antic camí de Sirga, a través de la xerrada impartida per Josep Antoni Collazos, president del CERE, secretari de l'Associació La Cana i responsable de l'Arxiu Municipal de Flix. El contingut de la xerrada forma part d'un treball de recerca molt més ampli, realitzat conjuntament amb l'antropòloga Eva Castellanos, i amb el suport de l'Irmu i el CERE.

Durant la primera part de la conferència s'ha tractat l'antiga navegació fluvial: què es comerciava, la tripulació, com es navegava (sirga, vela, rems), la competència dels transports terrestres i la construcció de grans infraestructures fins al final en què desaparegué l'activitat nàutica a l'Ebre. Una menció especial s'ha fet al transport de carbó procedent de les mines de Mequinensa i Faió i a la presència de la fàbrica electroquímica de Flix com a revulsius de la navegació fluvial durant les seues últimes dècades d'existència. La segona part, s'ha dedicat al traçat del camí de sirga. A través del testimoniatge oral de diverses persones entrevistades i de fonts escrites, tant les procedents d'arxius com de treballs de recerca precedents, s'ha pogut reconstruir quin itinerari seguia el camí de sirga entre Amposta i Mequinensa. Donat que el camí no sempre discorria per la mateixa vora, un element important de la recerca ha estat poder determinar quins eren el punts del recorregut que els llaguters utilitzaven per canviar de vora, una operació anomenada tasia. L'última part s'ha dedicat al manteniment del camí de sirga i als textos legals que emparaven la seua conservació i ús.

Al final de la xerrada s'ha establert un diàleg entre el conferenciant, Josep Antoni Collazos, i alguns dels presents a l'acte que han plantejat algunes preguntes o han efectuat alguna aportació.







Fotografies realitzades per Jaume Masip

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada