19 de juny 2014

El Molí d’Oriol, finalment es podrà visitar.



Cal recordar, encara que ho he fet moltes vegades, que salvar el Molí d’oriol va ser el detonant del naixement de l’associació La Cana l’any 2001. Això vol dir que és un dels primers elements del nostre patrimoni històric on hi vam començar a treballar.
Avui, tretze anys després, i desprès de extreure moltes tones de runa, de moltes hores de treball gràcies a molts voluntaris i voluntàries, d’un gran interès per part dels arqueòlegs Pere Rams i Josep M. Pérez, de la complicitat de l’ajuntament de la vila i diversos intents d’aconseguir ajuts per a fer realitat el projecte de Centre d’Interpretació de l’Oli, inaugurem una actuació de mínims per a poder fer-lo visitable.
Es tracta d’una instal·lació per a producció d’oli, que ja s’esmenta al document de la compra de Flix per la ciutat de Barcelona, l’any 1399 i que es documenta també en altres documents posteriors, com els  de 1511 o 1624, s’ha de dir però, que sempre s’anomena com  “lo molí de l’oli, lo molí de l’oli del Senyor, lo molí de l’oli junt lo molí de la sansa, junt al camí de la barca...” mai com molí d’Oriol, cal dir, doncs,  que es coneix així perquè, aquesta família van ser els darrers propietaris dels terrenys i no sabem si eren propietaris del molí.
Es tracta d’un jaciment arqueològic excepcionalment conservat, amb gairebé tots els elements de pedra originals conservats in situ, es pot veure molt bé com funcionava aquesta instal·lació i, amb una mica de imaginació i les explicacions pertinents es pot arribar a entendre i a entreveure la fressa del personal treballant, els ruquets fent anar les moles per a xafar les olives, l’escalfor dels forns calentant l’aigua o l’olor de l’oli, la sansa i les oliasses.

A partir del dia 23 de juny doncs, l’associació La Cana incorpora un element més  a l’oferta de visites guiades al nostre patrimoni històric.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada