27 d’ag. 2013

Associació La Cana. Balanç anual.


Podríem dir que l’any de l’associació s’inicia i s’acaba al setembre, que és quan es fan les Jornades de Patrimoni Històric, és per això que a finals d’agost fem un petit balanç de com han anat les coses en el darrer any i què ha quedat pendent.

.- Jornades de Patrimoni.
L’any passat podem dir que van ser un èxit, amb més de 800 assistències a tots els actes organitzats, estem a punt d’iniciar les d’aquest any, el tríptic ja és al carrer fa dies, així que el dia 2 donarem el tret de sortida a les jornades amb la inauguració de l’exposició “Cavalls i poder en el món  ibèric” i acabarem amb una copa de cava per als assistents. Serà un més ple d’activitats amb tres visites guiades, vuit conferències i una jornada de portes obertes al castell i el refugi.

.- Assentament de Sebes.
Van continuar les excavacions durant el mes de setembre, aquest any començaran a finals d’agost, amb la novetat que es començaran a consolidar estructures del poblat de cara a que en un futur es pugui visitar en condicions.
Aquest any és el l’últim del conveni de l’ajuntament amb la Universitat de Barcelona i l’ICAC, esperem que tingui continuïtat per a poder acabar els treballs en aquest assentament iber que es pot incorporar a la oferta de la Reserva Natural de Sebes. El conveni s’hauria d’allargar fins el finals dels treballs i també amb l’edició d’una publicació sobre el jaciment, en petit format, per a la seva divulgació.
Per una altra banda des de l’associació ens hem fet càrrec del finançament de la consolidació de la necròpolis i la instal·lació d’un cartell explicatiu, això fa que ja sigui visitable aquesta part del jaciment.

.- Actes de commemoració del bombardeig del 23 de febrer de 1937.
Al voltants del 23 de febrer van fer una conferència, un acte de record de les víctimes dels bombardejos, que va comptar amb l’assistència del director del Memorial Democràtic i una visita teatralitzada al refugi, a càrrec del grup “Subterrànies”  amb un èxit d’assistència a tots els actes.

.- Sitges del Calvari.
Hem finançat l’excavació d’una de les sitges del calvari, seguint amb el projecte d’investigar i si cal, posar en valor els diferents elements del nostre patrimoni.

.- Tríptics.
S’ha fet la reedició dels tríptics de “patrimoni” i de “Flix” amb les corresponents correccions i actualitzacions.

.- Cartells informatius.
Pel que fa als cartells informatius de diversos llocs de la vila, ens hem fet càrrec del canvi del cartell informatiu sobre la Freixa, hem canviat els de les muralles i la resclosa (estaven molt deteriorats) i tenim pendents de fer els de la sèquia del portell i el del banc de la barca.

.- “Nit Electrosonora”.
Hem col·laborat amb el finançament de la “Nit electrosonora al Castell” que també va ser un èxit de participació.

.- Visites.
Pel que fa a les visites guiades i obertura del castell i refugi, fins a meitat del mes d’agost hem tingut 1847 visitants, xifra que l’any anterior era de 1555 persones.
Visites al castell i el refugi per festes majors:
Aquest any s’han fet en un format diferent, enlloc d’obrir només les portes s’han fet dos visites guiades a cada lloc i una petita enquesta d’opinió a la sortida.
Hi van haver 72 visitants al castell i 71 al refugi sent gairebé les mateixes persones a un lloc i altre.  Pel que fa a les opinions totes són molt bones, excepte dos  que diuen que el castell “regular” i altres dos que diuen del refugi “una mica curt”.


S’ha fet més senzill el cobrament i s’ha incorporat la modificació perquè els socis paguin la tarifa reduïda.

Temes pendents:

Refugi antiaeri:
.- Adequació vorera per a poder accedir amb cadira de rodes.
.- Donar clau porta exterior a personal neteja carrers per a mantenir net l’accés i la paperera.
.- Escampar sorra dins el refugi, només a la zona on hi ha humitat.
.- Confecció i instal·lació del cartell de la sirena antiaèria.

Castell:
.- Adequació del camí d’accés.
.- Reparació d’un fluorescent del terra.
.- Extracció terres del fossat (necessari per a posar l’enllumenat)
.- Instal·lació de l’enllumenat exterior.
.- Instal·lació de baranes de protecció.
.- Museïtzació del castell (confecció i instal·lació de panells), el centre d’interpretació haurà d’esperar.
.- Excavació de la trinxera existent.
.- Supervisió arqueològica de l’extracció de les terres del fossat.

Molí d’Oriol:
Com creiem que serà molt difícil aconseguir finançament per a la realització del projecte de museïtzació, encara que sigui per fases, hem fet la proposta de fer un plantejament de mínims pera poder fer-lo visitable, estem pendents de l’arribada dels pressuposts per a:
.- Canviar porta.
.- Construir plataforma de recepció i passera de visita.
.- Confecció i instal·lació de cartells informatius.
.- Edició d’un llibre de petit format (tipus el del refugi).

Sitja del Castell Vell:
.- Adequació de l’accés per a poder buidar-la de runa i veure què és realment (possible cisterna).

Publicacions:
La nostra idea és tenir una publicació de butxaca de cada element important del patrimoni, ja tenim el del refugi i n’estem preparant un sobre el molí i un altre sobre l’església, quan s’acabin les excavacions a Sebes se’n hauria de fer un altre, faltaria doncs el del castell.

Turisme:
.- Bosses turístiques per a unificar les que donem amb tríptics, dossiers, etc.
.- Itineraris meandre, acabament, cartells i difusió.

Altres:
.- Confecció carnets socis.
.- Canvi d’entitat bancària.

 Flix, 24 d’agost de 2013.
Jaume Masip Llop 
 President

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada