Iniciem una nova i il·lusionant etapa a La Cana , aquest bloc és una eina més, imprescindible avui dia, per a fer difusió de la nostra associació i del nostre important patrimoni històric i arqueològic, com dèiem als inicis: un no estima el que no coneix.
Amb motiu de lavisita guiada per la vila del dissabte dia 24 de setembre de 2011 ens van acompanyar periodistes del diari la Vanguardia.
Aquesta visita estava emmarcada dins les III Jornades de Patrimoni Històric de Flix i a la vegada en les Jornades Europees del Patrimoni que se celebren cada any per aquestes dates a tota Europa.
Es van interessar en la nostra associació i em van fer unes quantes preguntes que van a continuació. M’ha semblat un bona idea, l’hora d’iniciar aquest nou bloc, fer-ho amb aquesta entrevista perquè fa un repàs a les diferents èpoques per les que hem passat en aquests deu anys i defineix les línies principals per les que ara comencem a caminar.
Quan es crea l’associació i amb quina finalitat? Quants socis sou?
L’associacióva nàixer l’any 2001, ja feia temps que un grup de convilatans expressàvem públicament la nostra preocupació perquè el nostre ric patrimoni històric de la nostra vila estava oblidat i, en alguns casos, en risc de desaparèixer. Aquell any l’ajuntament d’aleshores ens va donar la oportunitat de participar en un fira, MostraFlix, que anys després es va deixar de fer.
Però el fet determinant va ser la obertura del nou carrer Avda de la Llum a la vora del Moli d’Oriol, una instal·lació molt ben conservada de producció d’oli, que ja funcionava al s XVII o fins hi tot abans. Les obres destruïen una part del molí i convertien la resta en un pàrking. Ens en vàrem sortir prou bé i això ens va animar a tirar endavant.
La finalitat de l’associació és la “defensa, conservació, adequació i difusió del patrimoni històric i arqueològic de Flix”
En quan a socis, som un centenar, ho dic així perquè no hi arribàvem però amb les darreres jornades hi passarem, ja que hem rebut unes quantes peticions.
Quines activitats heu fet fins ara?
A l’associació hem tingut tres etapes:
.- Els inicis, on vàrem aconseguir que el consistori i la gent de Flix comencessin a prendre consciència de la importància del nostre patrimoni.
.- Els darrers vuit anys en que he estat regidor d’urbanisme i patrimoni històric a l’ajuntament de Flix, on, gràcies a poder governar a l’ajuntament vàrem començar a posar en valor alguns elements molt importants, com el refugi i el castell; posar les bases del futur amb la realització d’un inventari, el començament de les excavacions als poblats ibèrics i al molí d’Oriol i la declaració de BCIL’s (béns culturals d’interès local) d’alguns elements patrimonials per a la seva conservació (aquest fet, per exemple, ens va permetre salvar una antiga pedrera de les obres del reg de les Garrigues); la més important potser, vàrem començar a fer difusió, sobre tot entre els nostres convilatants , amb les consignes de “un no estima el que no coneix” “conèixer el passat és omplir d’història el futur” i a fer les primeres visites guiades per la població que “s’han fet grans” i s’han convertit amb les “terceres jornades de patrimoni històric” que fem juntament amb el CERE.
.- la que hem iniciat aquest estiu amb jo mateix com a president. Durant l’anterior etapa l’associació ha estat una mica en segon pla, ja que moltes de les iniciatives es prenien des de l’ajuntament. Al final de la legislatura però, crec que vàrem fer un pas molt importat, vàrem signar un convenide col·laboració entre l’ajuntament i la Cana , dotat econòmicament, pel qual l’ajuntament encarrega a l’associació la gestió del patrimoni històric de la vila.
Quins projectes de futur teniu? Com es al vostra col·laboració / relació amb CERE?
Hi ha molts projectes de futur, que jo dividiria en dos parts: els grans i els petits.
Pel que fa als primers, l’actuant principal és l’ajuntament i els principals són la segona fase de la restauració del Castell Nou, la obertura al públic del molí d’Oriol i la continuació de les excavacions arqueològiques als poblats ibèrics. I pel que fa als segons l’actuant principal som nosaltres i els principals són la difusió (edició de tríptics, exposicions, jornades de patrimoni, etc.) conscienciació de que el patrimoni històric, amb el patrimoni natural i el riu, són una part important de la diversificació econòmica que necessita el municipi en relació al turisme i fer petites actuacions com la recuperació de la sitja del castell vell o la excavació i adequació d’una de les torres de defensa del riu de baix (que està plena de sediment) per a, sobre tot, intentar datar-la.
I pel que fa a la nostra col·laboració amb el CERE és molt important, que el centre tingui la sèu a Flix no és casualitat, amés en aquesta etapa la presidenta i el secretari són de Flix (aquets darrer també ho és de la Cana ) i, apart de continuar col·laborant en les jornades, hem de fer més coses, sobre tot aprofitar l’àmbit comarcal del CERE.
Quin paper heu jugat en el tema dels molins d’oli?
Crec que això potser t’ho he contestat una mica a la primera pregunta, només dir-te que a l’ajuntament avui ja hi ha el projecte executiu per a la seva conversió en un centre d’interpretació de l’oli i que, amb els arqueòlegs que hi porten treballant de fa anys, tenim en ment una publicació, com la que vàrem fer amb el refugi antiaeri.
En el tema de la ruta, tindrà continuïtat?. L’associació té pensada alguna alternativa en el cas que el Pla se’n desentengui (Ajuntament, etc)?
Nosaltres som els creadors de les visites guiades, portem fent-les vuit anys, el “Pla” (Pla de dinamització turística del Consorci pel Desenvolupament de les Terres de l’Ebre) va començar fa un parell d’anys, si no ho recordo malament i els hi hem ensenyat nosaltres, per tant crec que no perilla la continuïtat de les visites guiades, sobre tot perquè després de vuit anys encara ve molta gent i com més elements anem posant en valor millor. Des de començaments d’any han participat més de 2000 persones en les visites al castell, refugi i nucli antic. S’ha d’afegir també la existència de l”Entorn d’aprenentatge” a la Reserva Natural de Sebes que suma visites de molts alumnes d’arreu de Catalunya. Sense anar més lluny els dies 5, 6 i 7 d’octubre ens visitaran 55 alumnes i els seus professors d’un institut d’Altafulla que ja han demanat per a visitar el castell i el refugi.
A Flix teniu un ric patrimoni industrial. Es té pensat fer alguna mena d’actuació en el futur? .
M’agrada que em facis aquesta pregunta, tenim potser la única colònia industrial, en la vessant química, de Catalunya que amés te unes característiques molt especials, l’urbanisme i la arquitectura del centre d’Europa, entre d’altres coses.
La proposta de futur és incloure la recuperació i posada en valor de alguns elements de la colònia industrial i la restauració d’alguns altres en el marc del projecte inclòs a la Llei de Barris de la Generalitat , que se’ns va concedir l’any passat i que esperem que s’iniciï en breu la redacció dels projecte executius.
Bé, espero haver contestat a les teves preguntes amb claredat. En el meu bloc hi pots trobar també molta informació, sobre tot de la etapa municipal i la que ara iniciem. http://blocdejaume.blogspot.com/
Jaume Masip Llop
President de La Cana
Enhorabona pel blog, la feina feta i la feina que de ben segur vindrà en el futur!
ResponElimina