22 de des. 2018

1 de des. 2018

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EBRE, RELATS D'UNA BATALLA"



Dijous passat, 29 de novembre, a la Biblioteca es féu la presentació del llibre Ebre, relats d'una batalla, publicat per Ebrejocs.cat. El llibre aplega setze relats sobre personatges ficticis, fruit de la creativitat de dinou autors, però que talment haguessin pogut existir, amb el nexe comú de veure's immersos en el trasbals de la Batalla de l'Ebre. Setze personatges que seran elements d'un joc que, tal com es va exposar a la presentació, estarà llest d'aquí un any, Descobreix... la Batalla de l'Ebre, el qual inclourà el llibre com a complement.

Tanmateix, al costat del llibre s'han editat setze punts de llibre, cadascun d'ells dedicats als personatges que compten amb la imatge i una breu ressenya.

A l'acte hi van participar J. Ignasi Vidal, d'Ebrejocs.cat, qui explicà com es va gestar el llibre i el projecte del joc; David Tormo, historiador i coordinador del COMEBE, qui féu una síntesi del que fou la Batalla de l'Ebre i la seua significació; i Andreu Carranza, autor d'un dels personatges, la Ramona, donant unes pinzellades dels seus trets.

Aquest acte fou un dels programats dins les X Jornades de Patrimoni Històric que es va haver d'ajornar.



29 de nov. 2018

ASSOCIACIÓ LA CANA, PREMI SIRGA D'OR 2018


Encara que no s'havia acabat d'apagar el ressò del final de les X Jornades de Patrimoni, de la commemoració del 80è Aniversari del final de la Batalla de l'Ebre i de la recreació històrica, quan dimarts passat 27 de novembre l'Associació La Cana rebé una notícia que l'honora i gratifica, com fou la concessió del Premi Sirga d'Or 2018.

L'acte tingué lloc al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d'Ebre, i fou presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim; l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol; i el president del CERE, Joan Josep Duran.

Prèviament, fa unes setmanes el CERE havia dut a terme el procés d'elecció entre els seus associats i associades per a escollir la persona i l'entitat que havien de ser guardonades. I fou durant l'acte de dimarts quan es va donar a conèixer el veredicte de quins candidats en cada modalitat havien estat els més votats i mereixedors de la Sirga d'Or.

Vagi també la nostra felicitació Joan Ramon Vinaixa, guardonat en la modalitat de persona, bona amic nostre i, entre la seua immensa tasca historiogràfica, cal destacar les importants aportacions que ha fet, moltes inèdites, i concretament relacionades amb Flix, entre altres poblacions de l'àmbit riberenc.

Tanmateix el nostre reconeixement i felicitació a la resta de finalistes, que creiem que n'eren igualment mereixedors de poder assolir el guardó: l'estudiós Josep Maria Pros, de Vinebre, i Manel Saltor, metge,tots dos en la modalitat de persones, i a més a més força coneguts a Flix; i l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, de Móra la Nova, i l'Associació Cultural Lo Llaüt, d'Ascó, amb les quals val a dir que La Cana ha col·laborat més d'una vegada.

Jaume Masip, president de La Cana, un cop rebut el guardó, va manifestar el seu agraïment al socis i les sòcies del CERE per haver escollit la nostra entitat perquè rebés la Sirga d'Or. Així mateix, expressar també el seu agraïment a l'Ajuntament de Flix, sense el suport del qual no s'haguessin pogut tirar endavant les principals iniciatives i actuacions sobre el patrimoni realitzades per l'entitat; als membres de la Junta de La Cana; i sobretot, a tots els associats i les associades de La Cana, que són, segons va manifestar "els qui ens sustenten".

Resumint les paraules expressades, a tothom que ha col·laborat i donat suport a l'Associació La Cana, moltes gràcies perquè heu fet possible aquest reconeixement a l'activitat de la nostra realitzada per la nostra entitat.

Josep Antoni Collazos Ribera











27 de nov. 2018

RECREACIÓ HISTÒRICA DEL FINAL DE LA BATALLA DE L'EBRE


El passat diumenge 25 de novembre i per cinquè any consecutiu, es va tornar a reviure a Flix els últims fets de la Batalla de l’Ebre, a la zona del passeig de l’Ebre i Riu de Baix. Amb la participació de deu grups de recreadors, es van poder reviure els darrers moments d’aquell episodi de la Guerra Civil: els últims moviments de replegament de tropes i personal civil, els combats entre l’exèrcit republicà, protegint el replegament, contra les tropes franquistes, l’atac de l’aviació i la voladura del pont de ferro, fet aquest que marca el final de la batalla. Després hi hagué l’acte d’agermanament entre els grups de recreadors que simulaven les tropes d’ambdós. Prèviament, al camí de la vora del riu hi hagué la simulació d’atenció a dos ferits de guerra en un hospital de campanya.
La recreació finalitzà amb un homenatge i record a tots els morts de la Batalla de l’Ebre, amb el llançament d’una corona de llorer al riu.

Seguidament, a la sala polivalent de La Unió Social hi hagué el dinar de germanor amb tots els grups de recreadors i l’organització. En finalitzà es lliurà a cada grup un diploma de participació i un record d’aquesta edició de la recreació donat que aquest 2018 es commemorava el 80è Aniversari del final de la Batalla de l’Ebre. Els grups participants van ser Grupo de recreación Primera Línea, Grupo de recreación ACME-Belchite, Grupo de recreación Retaguardia Zaragoza, Voluntarios de Fayón, Associació Escarritxaülls-Pàndols 38, Grup de recreació XV Brigada Mixta, Grup de recreació UB-DIDPATRI, Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, Flexus Teatre i Let’s Flight Odena.

Amb la recreació finalitzaven els actes de commemoració del 80è Aniversari del final de la Batalla de l’Ebre i de le X Jornades de Patrimoni Històric.