22 de jul. 2018

80 anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre.Reconeixement a entitats com La Cana

El proper dia 25 de juliol es compliran 80 anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre, ahir a Corbera d'Ebre, a l'església del poble vell es va fer l'acte institucional d'aquesta commemoració organitzat per la Generalitat amb la col·laboració del COMEBE.
Hi van assistir el President de la Generalitat, Quim Torra i la Consellera de Justícia, Ester Capella, entre d'altres autoritats i persones destacades
Va ser un acte molt emotiu perquè es va fer un reconeixement als pocs soldats que queden de la lleva del biberó i alguns familiars presents.
També es va fer un reconeixement a les entitats del territori que, d'una manera o d'una altra, treballen per la recuperació de la Memòria Històrica i el patrimoni d'aquells fets.
Entre les associacions que van rebre aquest reconeixement hi va haver la nostra, l'Associació La Cana que vaig recollir jo mateix com a president.













21 de jul. 2018

Flix al segle XVII, més coses a visitar!




"Flix al segle XVII", la publicació d'un llibre amb aquest títol dins la col·lecció "Lo Pedrís" de l'Associació La Cana, la celebració de les Jornades de Patrimoni 2017 amb el segle XVII com a tema central, les excavacions arqueològiques al Parc de les Casetes, a càrrec de l'ajuntament de Flix dins el programa de la Llei de Barris....
No podem negar que aquests darrers mesos hem intentat apropar a la gent la importància de la vila de Flix al segle XVII, sobre tot en el context de la Guerra dels Segadors.
Ara, amb una mica de retard, s'han instal·lat uns panells sobre aquests mateix tema. Tres tòtems explicant diversos aspectes d'aquell conflicte i un faristol molt interessant on es pot veure la importància que van tenir les fortificacions del castell i de la vila. Cal destacar els dibuixos per la seua qualitat.
Podem dir doncs que hem afegit un actiu més a les visites que es poden fer al nostre patrimoni històric.









PRESENTACIÓ DE "FLIX AL SEGLE XVII" A LA FIRA DEL LLIBRE EBRENC DE MÓRA D'EBRE


"Herois de lletra", “Els homes fan esforços per comprendre, i al capdavall és el que es viu, que es veu. I és que tot el que és viu, és veu”. Amb aquestes paraules, una autèntica declaració d’amor als accents diacrítics, tancava Enric Casasses el concert recital El nus la flor, que va oferir dissabte a la fira Literatum de Móra d’Ebre". Així començava el director del diari digital cultural "El Núvol", Bernat Puigtovella,  la seva crònica del Literatum, que enguany s'ha celebrat a la Plaça de Dalt de Móra d'Ebre, crònica en la que es feu ressò de la presentació de "Flix al segle XVII" el passat 26 de maig:

" També vull fer dues recomanacions de no-ficció en clau local que difícilment trobareu a les llibreries de Barcelona i que val la pena ressenyar. Jaume Masip Llop i Pere Muñoz Hernàndez han publicat Flix al segle XVII (La Cana), un llibre en què han reconstruït amb documentació i gravats de l’època el Flix de l’època barroca. Aleshores Flix era una població fortificada amb un castell i unes muralles que van arrasar les tropes de Felip IV, ja que la corona castellana necessitava un punt estratègic per controlar l’Ebre.
Vaig poder parlar una bona estona amb aquests dos autors, que em van fer entendre perquè Flix ha estat des de sempre un poble tan potent culturalment. Segons aquests estudiosos, la industrialització va permetre molt aviat a la gent d’aquest poble tenir un sou estable i un temps d’oci per a cultivar-se. Flix és un bolet al centre d’una comarca eminentment rural. L’energia de Marta Rojals, Marcel Bagès, Xarim Aresté, Aina Vega o Joan Ferrús surt d’aquest epicentre atòmic."

6 de jul. 2018

Algunes millores al Patrimoni de Flix

Continuem treballant pel patrimoni i per  a oferir-vos-el en  millors condicions!


Refugi antiaeri del carrer de Sant Josep, abans i desprès.




Paret del Molí d'Oriol, abans i desprès.