19 de febr. 2017

FINALISTES AL PREMI SIRGA D'OR 2016


La nostra associació ha estat entre els finalistes del Premi Sirga d'Or 2016. La institució distingida amb el guardó ha estat el Premi de Narrativa de Vinebre, a qui volem expressar la nostra felicitació. Així mateix també volem felicitar als dos guanyadors ex aequo en la modalitat individual, el flixanco Josep Sánchez i el morenc Joan Launes, dos persones amb qui La Cana ha col·laborat en diverses ocasions i, tanmateix, han participat en activitats de l'associació. L'acte del lliurament dels premis es féu el passat dia 17 al Teatre Municipal La Llanterna, a Móra d'Ebre.
Amb tot, volem manifestar que estem molt contents d'haver estat  finalistes, cosa que representa un reconeixement a la trajectòria i l'activitat realitzada per La Cana, un reconeixement a més d'àmbit comarcal. Tot plegat no hauria estat possible sense el suport rebut durant tots aquests anys dels socis i les sòcies de l'associació, i de les institucions, en especial de l'Ajuntament de Flix. A tots ells, moltes gràcies!.


4 de febr. 2017

2016, UN ANY INTENS I AMB NOVETATS

El contingut d'aquest escrit ha estat publicat en l'últim número de La Veu de Flix (gener de 2017), amb el qual l'Associació La Cana ha endegat una secció pròpia dins la revista sota el títol "El Cantó de La Cana", en la qual s'informarà de les seues activitats i també inclourà articles relacionats amb el patrimoni i la història de Flix.

------------------------------------------

2016 ha estat per a l’Associació La Cana un any amb força novetats. A més de les activitats habituals –impuls i suport d’excavacions, jornades de patrimoni, visites guiades, recreació del final de la batalla de l’Ebre-, s’han promocionat i s’ha col·laborat en altres iniciatives culturals, destacant la publicació d’un llibre i, amb aquest, l’inici d’una col·lecció.
En aquest 2016, les excavacions han estat protagonitzades sobretot per restes relacionades amb el Castell Vell i l’antic sistema defensiu de la població. En sengles campanyes realitzades el gener i l’abril es van excavar restes de muralles del segle XVII al parc de les Casetes. L'Ajuntament de Flix, a través del projecte de la llei de Barris, va impulsar aquests treballs, amb la col·laboració de La Cana  i l'assessorament i la direcció arqueològica a càrrec d'Àpex, arqueologia i serveis culturals. A finals d’any es va completar una altra iniciativa, aquesta impulsada des de La Cana, amb el suport de l’Ajuntament de Flix, com és el buidatge de runa del que podria haver estat una cisterna del Castell Vell (coneguda com la “sitja”). Si bé aquesta activitat s’inicià l’any anterior amb el treball de voluntaris, per a la seua finalització s’han contractat els serveis d’una empresa local.
S’ha col·laborat en l’organització i difusió al llarg d’aquest any d’activitats endegades per altres entitats i institucions (en especial amb l’Ajuntament i el CERE), destacant la presentació de llibres: El caçador de bruixes, de David Martí; El nazi de Siurana, de Toni Orensanz; Els camins ramaders de la Fatarella, de Josep Gironés; Muletes i llaguts. La tradició fluvial a Móra d’Ebre, de Joan Pujol i Ivan Salvadó; i Els anjubs de la Torre de l’Espanyol, d’Eva Artal, M. Teresa Castelló, Maria Montané, Mercè Vea i Joaquim Jornet. Així mateix es va donar suport a l’organització i difusió de l’exposició de la IV Mostra d’Arquitectura de les Terres de l’Ebre, del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; en col·laboració amb l’Entorn d’Aprenentatge de Sebes, es féu la visita guiada a la població per als participants a la trobada de cloenda del curs 2015-2016 de les Aules d’Extensió Universitària per a al Gent Gran; col·laboració amb l’Ajuntament de Flix per a la projecció del curtmetratge Soldat Doménech. La veu oblidada, produït i realitzat per Jordi Bel, Helena Blanch i Clàudia Llambrich; col·laboració també en l’activitat “Pluja d’estels, vi i patrimoni”; i participació en la VII Festa de l’Oli, amb una visita guiada a Molí d’Oriol.
Les visites guiades han estat igualment una de les activitats que ha comptat amb força concurrència. Durant el 2016 s’han comptabilitzat un total de 3.575 persones que han visitat la majoria d’elements patrimonials de la població. En un lloc destacat, el refugi antiaeri continua essent el més demandat (1.777 visitants aquest any).
Entre setembre i octubre es van dur a terme les VIII Jornades de Patrimoni i el VIII Curs Coneguem la Ribera d’Ebre, organitzades conjuntament pel CERE i La Cana i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Flix. Van començar aquest any amb les activitats vinculades a les Jornades Europees del Patrimoni, que en aquesta edició es comptà amb la col·laboració de l’Escola de Música i l’Orfeó de Flix, oferint-se concert en espais patrimonials de Flix. Els camins, la jota, les fortificacions i la geologia riberenca van protagonitzar les quatre xerrades del curs. Vinebre i Riba-roja d’Ebre foren les poblacions convidades dins l’apartat Coneguem els nostres veïns, amb les corresponents xerrades i visites guiades. No obstant, dins de les jornades tingué un protagonisme destacat l’església de Flix: una exposició sobre les seues característiques arquitectòniques (“Pedres de fe”), amb el suport d’un audiovisual; dos xerrades (una aplaçada i pendent de realitzar); una visita guiada; la restitució d’una antiga imatge de la Mare de Déu del Remei; i el que ha estat, a més, la gran novetat d’aquest any, la publicació i presentació d’un llibre, L’església de Flix. Gènesi arquitectònica i modificacions principals des del 1883 al 2015, d’Ireneu Visa, obra amb la que a més La Cana iniciava una col·lecció –“Lo Pedrís”- que aplegarà treballs sobre diversos elements patrimonials de la població.
A finals d’any, i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Flix i el grup Voluntarios de Fayón es féu per tercer any consecutiu la recreació del final de la Batalla de l’Ebre. Si bé les inclemències del temps foren adverses, cosa que obligà a modificar el desenvolupament de l’activitat, finalment es va poder realitzar i novament es van poder reviure aquests fets ocorreguts fa 78 anys. A més de la recreació, el programa va incloure una caminada pels espais del final de la batalla i la projecció a La Unió Social de la pel·lícula L’Ebre, del bressol a la batalla.
Finalment, de cara a la promoció de La Cana, també s’ha endegat una iniciativa com és el disseny d’una samarreta de l’entitat amb el lema “Omplir d’història lo futur”; els beneficis, naturalment, es destinaran per donar suport a les activitats de l’associació. Per tal de procedir a la seua venda i també per donar a conèixer La Cana, en dos ocasions es disposà d’una parada al mercat de Flix. El resultat no sols fou una bona venda de samarretes, sinó també la captació d’un bon nombre de nous socis.