22 de des. 2013

7 de des. 2013

El fossat del Castell Nou

Fa uns dies, des de l'associació, aprofitant un raconet que ens quedava abans d'acabar l'any, hem fet una actuació al Castell Nou.
Es tracta d'iniciar l'excavació del fossat del castell amb dos objectius, per una banda donar al castell l'autèntic aspecte que tenia amb el fossat, per cert espectacular, i per una altra saber amb més exactitud el cost de l'excavació total, nantres n'hem pagat un dia, no arribàvem a més, ara ja sabem que caldran 7 dies més dels que s'haurà de fer càrrec l'ajuntament  quan ho consideri oportú, esperem que sigui aviat.

Jaume Masip
President

Us deixo unes  fotos:







17 de nov. 2013

Actes del 75è aniversari del final de la Batalla de l'Ebre a Flix.

Podeu veure una crònica dels actes d'ahir en aquesta adreça:

http://blocdejaume.blogspot.com.es/


Grup que vàrem fer la caminada per l'antic camí de Flix a la Fatarella enmig de la nevada.

24 d’oct. 2013

CAMINADA LA FATARELLA-​FLIX 75è Aniversari Batalla de l'Ebre

Comunicat del CERE i La Cana

Benvolgut amic / Benvolguda amiga,
Com probablement sabràs, aquest 2013 es commemora el 75è Aniversari de la Batalla de l’Ebre, un dels esdeveniments que determinà el final de la Guerra Civil, després de l’últim intent de l’exèrcit de la República per intentar capgirar el sentit del conflicte. Des dels últims mesos, al llarg del territori s’han anat realitzant un seguit d’actes per recordar aquests fets tan transcendentals de la nostra història recent.
Des de l’Associació La Cana, de Flix i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE)  i amb la col·laboració de l’Associació Lo Riu, de la Fatarella,  el Grup Senders de Flix i l’Escola Municipal de Música de Flix, s’han programat dos actes que es duran a terme el proper dia 16 de novembre, data que marca els 75 anys de la finalització de la Batalla de l’Ebre. En aquella jornada, els últims efectius de l’exèrcit republicà en la seua retirada creuaven l’Ebre pel pont de ferro de Flix, i un cop efectuada aquesta operació, van volar aquella infraestructura clau durant els mesos de la batalla. Per rememorar aquest últim episodi, es farà una caminada que recorrerà l’antic camí de la Fatarella a Flix, una de les vies de retirada utilitzades pels republicans. El recorregut –d’uns 10 km- començarà a les 8 del matí, iniciant-se al Lloc de Comandament del XV Cos de l’Exèrcit Republicà, a la Fatarella, i el punt d’arribada serà el Monument al Pont de Ferro, a Flix (davant el Polígon Industrial La Devesa). Un cop allí, a les 12:30 h. hi haurà un acte institucional amb el parlament d’autoritats i finalitzarà amb l’actuació d’un grup musical format per alumnat i professorat de l’Escola Municipal de Música de Flix.
Val a dir que durant la baixada, membres de l’Associació Lo Riu aniran vestits de soldats republicans. La mateixa associació, a més anima a qui ho desitgi a que també es vesteixi amb roba de l’època, roba que l’Associació Lo Riu pot facilitar.
Per a una millor organització, les persones que estiguin interessades en participar en la caminada s’haurien d’inscriure el més aviat possible, adreçant-se algun d’aquests dos correus electrònics cere@riberadebre.org o associaciolacana@gmail.com, o trucant als telèfons 977 41 01 53 (ext. 14 o 18) o 977 41 05 21. En la inscripció cal aportar el nombre de persones i un telèfon (a ser possible, mòbil) de contacte. El termini d’inscripció és el dia 9 de novembre.
Esperant la teua participació, rep una cordial salutació.
Associació La Cana / CERE
Octubre, 2013.

18 d’oct. 2013

29 de set. 2013

Bon punt i final a les V Jornades de Patrimoni Històric

Avui, amb la visita guiada al Castell Nou, les façanes fluvials, el nucli antic i el refugi antiari, s'ha donat per finalitzat el programa de les V Jornades de Patrimoni Històric, tot un seguit d'activitats que, conjuntament amb el VI Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, s'han desenvolupat al llarg d'aquest mes de setembre i de les quals s'ha anat informant en aquest bloc.

Conduïda per Jaume Masip, la visita ha comptat amb la participació de 30 persones, de les quals una part han fet tot el recorregut, i altres s'hi han afegit en algun tram. A més de Flix, hi havia visitants procedents de Lleida, Tortosa, la Torre de l'Espanyol, Tivissa i fins i tot una persona procedent d'Àustria. Tothom ha rebut un dossier amb la guia de la visita i futllets informatius de la nostra població. Començant al Castell Nou a les 10 del matí, la visita ha continuat per la façana fluvial del Riu de Baix amb les restes dels antics sistemes defensius i la barca, el molí d'Oriol, les cases de les famílies Oriol i Castellví, la Plaça Major, el Molí d'Oli Flix, l'antiga resclosa del Riu de Dalt, el refugi antiaeri del carrer de Sant Josep i, finalment l'església. A través de es expliacions de Jaume Masip, els participants a la visita no sols han rebut informació de les característiques i alguns fets relacionats amb cadascun dels elements patrimonials, sinó que han conegut la història de Flix. També cal mencionar el bon temps que ens ha acompanat i que ha permès l'òptima realització de l'activitat.

Amb la visita guiada d'avui i la jornda de portes obertes d'ahir dissabte al Castell Nou i al refugi antiari, s'han dut a terme les dos activitats que estaven incloses dins les Jornades Europees del Patrimoni, formant part d'un programa general que comprenia 220 municipis a tota Catalunya, aplegant 389 actes. Un bon punt i final a les V Jornades de Patrimoni Històric.
















27 de set. 2013

Jornades Europees del Patrimoni

Aquest cap de setmana, dins les Jornades Europees de Patrimoni, farem les darreres activitats de les jornades que ens han ocupat tot el mes de setembre.


26 de set. 2013

L'arquitectura dels Templers al nostre territori

Avui al vespre s'ha impartit l'última conferència del VI Curs Coneguem la Ribera d'Ebre i de tot el programa conjunt amb les V Jornades de Patrimoni Històric, a càrrec de Joan Foguet, especialista en l'arquitectura de l'Orde del Temple. Després de fer una breu ressenya sobre la història d'aquest orde militar fins la seua implantació al nostre territori, Joan Foguet ha centrat la seua xerrada en alguns dels edificis més emblemàtics, com el Castell de Miravet, l'església de Santa Maria d'Horta de Sant Joan, les ermites de Sant Bartomeu de Camposines, les Pinyeres (Batea) i Santa Magdalena de Berrús i la seua presència a Tortosa (el Castell de la Suda, la porta del Temple, avui desapareguda, etc.). El conferenciant ha comparat les construccions del territori ebrenc amb les que l'ordre va bastir en altres indrets, observant-se unes similituds estructurals i materials. També ha destacat de les ermites terraltines que el seu estil hagi pogut estar inspirat en uns tipus de construccions siríaques, les quals els templers probablement coneguessin en la seua estada a Terra Santa.











25 de set. 2013

Camins, senders i paisatges de la Ribera d'Ebre

La Ribera d'Ebre, amb els seus camins, senders i paisatges, van protagonitzar la penúltima de les xerrades del VI Curs Coneguem la Ribera d'Ebre. Àngels Pérez ens narrà la seua experiència, recent però força activa, com a senderista, convidant a qui no hagi fet a experimentar-ho i gaudir-ne. Per la seua banda, José Luis Ordovás, després d'explicar l'evolució del senderisme i altres tipus d'activitats que en deriven -les curses de muntanya- i les tipologies de camins, ens indicà la diversitat paisatgística de la nostra comarca i quines són les principals rutes senderistes per accedir-hi i contemplar aquesta rica varietat que podem trobar a la Ribera d'Ebre, des dels paisatges a la vora del riu fins als de muntanya. Insistí en què la nostra comarca és pionera en el senderisme peninsular, tot detacant que primera via de gran recorregut, el GR-7 inicià el seu traçat a Tivissa. Finalitzà la xerrada amb la projecció d'un vídeo amb precisoses imatges de paisatges riberencs.

En finalitzar la xerrada, diverses persones del públic -que omplí la sala de Ca Don Ventura- obriren un extens debat amb els conferenciants.








Crisi i potencialitats econòmiques de la Ribera d'Ebre

Dijous passat, 19 de setembre, hi hagué la segona de les xerrades del VI Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, a càrrec de Juan Antonio Duro, de la Càtedra d'Economia Local i Regional, del Campus de l'Ebre de la URV. Sota el títol "L'economia de la Ribera d'Ebre: apunts sobre el present i el futur en el marc de les Terres de l'Ebre", Juan Antonio Duro, amb l'aportació de gran nombre de dades i gràfiques, va anar exposant l'impacte negatiu de l'actual crisi sobre la nostra comarca, fins i tot a poblacions com Flix que fins als inicis del 2013 oferia dades positives, situació que ha canviat cap a la inversa amb la situació creada per l'ERO d'Ercros. Al mateix temps, Duro aportà quines són les potencialitats de la Ribera d'Ebre per poder encarar el futur redreç econòmic.

L'acte, que s'inicià a dos quarts de 8 del vespre, s'estengué fins més enllà de les 9 de la nit, sumant la xerrada i les intervencions del públic.







18 de set. 2013

Les funcions de l'Arxiu Comarcal i els seus fons documentals

Aquest vespre hi hagut la conferència “L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, un centre al servei de l’administració pública, la gestió del patrimoni documental i la difusió cultural", a càrrec de Gerard Mercadé, director de l'arxiu, primera xerrada del cicle Coneguem la Ribera d'Ebre, que aquest any assoleix la seua sisena edició. El conferenciant ha anat exposant quines són les funcions dels arxius en general i els comarcals en particular, basant les seues afirmacions en el que disposa l'actual Llei d'Arxius. En el cas de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre, s'hi aplega la documentació procedent dels organismes de la Generalitat de Catalunya ubicats a la comarca, la documentació del fons municipal de l'Ajuntament de Móra d'Ebre (per ser la població cap de comarca), i la d'altres consistoris que han convigut en cedir la documentació de llurs fons. Així mateix, també custodia fons privats (patrimonials, d'associacions, privats i d'empreses), a més de col·leccions documentals (entre ells de fotografies i de plànols). En finalitzar la xerrada, Gerard Mercadé ha respost qüestions plantejades per alguns dels assistents a l'acte.