Radar de Llaveria.
29 de set. 2012
Plou! Ajornada la visita guiada.
No hi ha mal que per bé no vingui! aquesta és uan dita prou coneguda que avui es confirma totalment. Per una banda, el mal, hem hagut de suspendre la visita d'avui al patrimoni històric de Flix (mirarem de fer-la un altre dia) i per una altra, el bé, per fi s'ha posat a ploure! la veritat és que feia molta falta i amés està plovent com cal, a poc a poc i anant fent saó!
27 de set. 2012
El panorama literari ebrenc segons Josep Cid
Josep Cid ha tancat avui el V Curs Coneguem la Ribera d'Ebre i tot el cicle de conferències programades dins del marc de les IV Jornades de Patrimoni Històric, impartint una excel·lent xerrada sota el títol Una aproximació al patrimoni literari de l'Ebre. Cid ha efectuat un intens repàs de l'evolució de la literatura ebrenca -amb una personalitat pròpia dins la literatura catalana-, des dels seus orígens a la Renaixença (tot i haver precedents d'èpoques anteriors) fins a la situació actual que compta amb un enriquidor panorama. Durant el seu parlament, ha destacat com hi hagut moments difícils, especialment els anys de la dictadura franquista. Josep Cid ha exposat com lenta i progressivament s'ha anat desenvolupant i recuperant la seua especificitat, amb un fort impuls sobretot a partir dels anys 90 del segle passat, i el paper destacat que tingueren algunes entitats, com el CERE. Una llarga nòmina d'autors han passat durant al llarg de la conferència, dedicant Cid una atenció especial a Sebastià Juan Arbó, Artur Bladé i Desumvila, Jesús Moncada, Gerard Vergès i Andreu Carranza, entre molts altres. En finalitzar la xerrada s'ha obert un interessant debat amb els assistents a l'acte.
Un bon final a tot el cicle de conferències d'aquesta edició de les Jornades de Patrimoni Històric. Cal recordar que aquestes, però encara no han finalitzat. Aquest cap de setmana, i amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, hi haurà dissabte, 29 de setembre, la visita guiada al Castell Nou, les façanes fluvials, el nucli antic i el refugi antiaeri; el punt de trobada serà al Castell Nou, a les 10 del matí. I diumenge dia 30 de setembre, hi haurà jornada de portes obertes al Castell Nou i al refugi antiaeri.
26 de set. 2012
Els recursos i les potencialitats turístiques de la Ribera d'Ebre
Avui el turisme a la comarca a protagonitzat la sessió del V Curs Coneguem la Ribera d'Ebre. Primer Mònica Sabaté, tècnica del Consell Comarcal, i després Josep Moragrega, vicepresident de la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre, han analitzat els recursos i les potencialitats que gaudeix la Ribera d'Ebre per al desenvolupament del turisme, una activitat que disposa de força actius al nostre territori, i que pot conviure i complementar-se amb altres sectors econòmics.
24 de set. 2012
Jornades de Patrimoni, visita a la línia fortificada de la Fatarella
Una molt interessant visita a la línia fortificada de La Fatarella, un complement ideal de la magnifica conferència d''Angel Solà el dissabte a Ca don Ventura.
Ens vàrem aplegar dos grups, el de Flix, que podeu veure a la foto i un altre de La Torre de més de 60 persones.
Joan Sambró, també de l'Associació Lo Riu, ens va guiar, amb la seva paciència i el seu saber, pels escenaris del darrers dies de la Batalla de l'Ebre, algun dia faran una pel·lícula d'aquests fets excepcionals!.
20 de set. 2012
Una experiència exemplar
Dins les IV Jornades de Patrimoni i el V Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, avui dijous, 20 de setembre, ha estat el torn de la conferència L'entorn d'aprenentatge de Sebes, que ha estat impartida pel seu director, Josep Manel Albiac. Una a una han estat exposades totes les activitats que s'organitzen dirigides a alumnes de tots els nivells, activitats que no sols se centren en aspectes relacionats amb la Reserva Natural de Sebes, sinó també altres temes vinculats a Flix, com el patrimoni històric o la producció energètica. També ha fet esment l'ús d'altres recursos i la participació d'altres entitats i institucions en l'entorn d'aprenentatge, com el Resort Vilar Riu de Baix o Rogles Aventura. En conjunt, un projecte 100% flixanco, enriquidor pedagògicament que ha estat molt ben valorat. Josep Manel Albiac ha finalitzat la seua xerrada amb la projecció del vídeo que s'emet al Centre d'Interpretació del Camí de Sirga al Mas de Pitoia.
El potencial arqueològic de l'Ebre
Margarida Genera ens mostrà dimarts passat, 18 de setembre, tot el potencial arqueològic de les comarques ebrenques i el seu hinterland (Priorat, Baix Aragó i nord del País Valencià). Sota el títol L'Ebre, un riu mil·lenari, Genera va anar descrivint gairebé un per un tots els jaciments existents al nostre territori, que testimonien una ocupació humana que cal remuntar com a mínim al Paleolític Superior. Dins la seua intervenció, un protagonisme especial tingué tot el conjunt del jaciment del Castellons, amb els seus poblats i la necròpolis.
17 de set. 2012
16 de set. 2012
Prop de cinquanta persones participen en la visita al jaciment de Sebes
Avui diumenge, 16 de setembre, al matí, ha tingut lloc la visita guiada al jaciment arqueològic de Sebes, que ha comptat amb la participació de prop de cinquanta persones. Dos dels responsables de les excavacions, Pau Olmos i M. Carme Belarte, han estat els encarregats d'explicar a les persones assistents els trets de les construccions objecte d'excavació: la necròpolis tumular que pertany al període del Primer Ferro, els habitatges, pertanyents alguns al mateix període i altres ja, a l'època ibèrica, i també algunes trinxeres de la Guerra Civil. De cada indret s'ha anat exposant el procés d'excavació i les troballes descobertes. Al mateix temps, donat que l'equip d'arqueòlegs que actua al jaciment estava en activitat, els assistents han pogut observar com efectuaven el seu treball.
Val a dir que la necròpolis està ja consolidada i preparada per poder ser visitada, disposant amb un panell explicatiu.
Al final de la visita, al Mas del Director, els assistents han estat convidats a un refrigeri, i els més agosarats han pogut gaudir provant conduir un segway.